Nogomet
12

Evropska liga: Dinamo u sudijskoj nadoknadi slomio Rumune, ispali Jahić i Aničić

Piše: A. M.
S utakmice Dinamo - Petrolul (Foto: EPA)
S utakmice Dinamo - Petrolul (Foto: EPA)
Bečki Rapid remijem je okončao svoj ovogodišnji nastup u Evropi. Meč protiv HJK Helsinkija završen je rezultatom 3:3. U redovima Rapida Srđan Grahovac nije ulazio u igru. Sudbinu Hajduka u Evropskoj ligi podijelio je i drugi splitski klub. RNK Split minimalnim rezultatom poražen je od Torina, oprostivši se časno od ovog takmičenja.
Slično kao naš predstavnik Sarajevo, prošao je i islandski Stjarnan koji je sa 6:0 poražen na gostovanju kod Intera u Milanu. Belgijski Lokeren je priredio iznenađenje eliminisavši engleski Hull.

Ostvarili su Englezi trijumf od 2:1 što nije bilo dovoljno za plasman u grupnu fazu evropske lige obzirom da je prvi meč završio pobjedom Lokerena od 1:0.

Tottenham je rutinski porazio AEL Limassol rezultatom 3:0, baš kao i Villarreal Astanu rezultatom 4:0. U timu Astane zbog isključenja u prošloj utakmici nije nastupio bivši kapiten Zrinjskog Marin Aničić.

Od nastupa u Evropi oprostio se i švicarski viceprvak Grasshoppers u čijem timu je i večeras nastupio bivši reprezentativac BiH Sanel Jahić. Skakavci su minimalnim rezultatom poraženi od Club Brugea.

Tottenham-Limassol (Foto: EPA)
Tottenham-Limassol (Foto: EPA)


Dinamo je i drugi put bio bolji od rumunskog Petrolula, a ovog puta rezultatom 2:1. Pobjednički pogodak Modri su postigli u sudijskoj nadoknadi vremena, a strijelac je bio Antolić, nakon što je prethodno pogađao i Duje Čop.



U timu Dinama zbog povrede nisu nastupili Said Husjinović i Armin Hodžić.
Siguran na domaćem terenu bio je i prvak Poljske, Legia iz Varšave. Poljaci su sa 2:0 porazili kazahstanski Aktobe i ukupnim rezultatom 3:0 domogli se grupne faze.

U pobjedničkom timu svih 90 minuta igrao je Miroslav Radović, fudbaler rođen u Bosni i Hercegovini.

Evropska liga, revanš play-offa:



Debrecen – Young Boys 0:0
Rapid Beč – HJK Helsinki 3:3
Sparta Prag – Zwolle 3:1
Zurich – Trnava 1:1


Torino – Split 1:0
Hull – Lokeren 2:1
Inter – Stjarnan 6:0
Nacional – Dinamo Minsk 2:3
Tottenham – AEL Limassol 3:0
Villarreal – Astana 4:0
Club Brugge – Grashoppers 1:0
Dinamo – Petrolul 2:1
Legia – Aktobe 2:0