Nogomet
6

Novi vrući šamar za Dinamo, poraz Šehićevog Qarabaga

Piše: A. D.
Dinamo-Salzburg (Foto: Pixsell)
Okončano je 12 susreta Evropske lige u fudbalu u kojima velikih iznenađenja nije bilo. Izdvajamo visok trijumf Club Bruggea nad Kopenhagenom, kao i poraz Torina na gostovanju u Helsinkiju. Novu blamažu doživio je zagrebački Dinamo koji je na svom terenu pretrpio novi težak poraz od Salzburga.

Dinamo iz Moskve na domaćem terenu opravdao je ulogu favorita trijumfom nad portugalskim Estorilom rezultatom 1:0. Jedini pogodak na utakmici postigao je njemački internacionalac Kevin Kurany.

U drugom susretu ove grupe PSV je kao gost rezultatom 3:2 porazio Panathinaikos. Strijelci za domaći tim bili su Ajagun i Petrić, dok su za goste pogađali Depay, De Jong i Wijnaldum.

Tabela: Dinamo 12 PSV 7 Estoril 3 Panathinaikos 1

Qarabag Ibrahima Šehića pretrpio je poraz od Dnipra koji se tako revanširao azerbejdžanskom predstavniku za prošlosedmični poraz u Ukrajini. Rezultat je glasio 2:1 u korist gostiju. Jedini gol za Qarabag postigao je George, dok je trijumf Ukrajinaca sa dva postignuta pogotka kreirao Nikola Kalinić. U drugom susretu ove grupe St. Etienne i milanski Inter su remizirali, a bilo je 1:1. Gosti su poveli preko Dodoa, a izjednačio je Sall.

Tabela: Inter 8 St. Etienne 4 Dnipro 4 Qarabag 4

Borussia M’gladbach opravdala je ulogu favorita na gostovanju kod Appolona pobijedivši rezultatom 2:0. Trijumf njemačkom predstavniku donijeli su Raffael i Herrmann. Pet pogodaka viđeno je na susretu Zuricha i Villarreala. Konačan rezultat glasio je 3:2 u korist Švicaraca, a zanimljivo je da su svi golovi postignuti u prvih pola sata utakmice. Strijelci za Zurich bili su Etoundi, Djimsiti i Chikhaoui, dok su za goste pogađali Pina i Moreno.

Tabela: M’gladbach 8 Villarreal 7 Zurich 4 Appolon 3

Drugi trijumf u Evropskoj ligi ostvario je Tottenham i to na gostovanju kod Asterasa rezultatom 2:1. Trijumf su Pijevcima donijeli Townsend iz penala i Kane, dok je čast domaćina spasio Barrales također iz penala u samom finišu meča. U drugoj utakmici Besiktas je očekivano porazio Partizan na svom stadionu rezultatom 2:1. Demba Ba sa dva pogotka zapečatio je sudbinu Beograđana, dok je počasni gol za Partizan postigao Marković.

Tabela: Tottenham 8

Besiktas 8 Asteras 4 Partizan 1

Celtic je bodom osvojenim na gostovanju kod Astre došao nadomak drugog kruga Evropske lige, a rezultat večerašnje utakmice glasio je 1:1. Johnsen je bio strijelac za goste, a bod domaćinu donio je William u 78. minuti meča. U drugom susretu ove grupe Salzburg je za uvjerljivih 5:1 porazio Dinamo na stadionu Maksimir u Zagrebu. Veliku pobjedu prvaku Austrije donijeli su Soriano koji je postigao hat trick, te Kampl i Bruno. Poraz je za Modre ublažio Henriquez.

Tabela: Salzburg 10 Celtic 8 Dinamo 3 Astra 1

Malo iznenađenje priredio je i belgijski Club Bruge na gostovanju kod Kopenhagena pobijedivši sa ubjedljivih 4:0. Rafaelov je za 35 minuta postigao hat trick, dok je trijumf pola sata pred kraj potvrdio Wormer. U drugom susretu ove grupe Torino je iznenađujuće poražen od HJK Helsinkija na gostujućem terenu, rezultatom 2:1. Strijelci za domaćina bili su Bah i Moren, dok je jedini gol za goste postigao Quagliarella u posljednjem minutu susreta.

Tabela: Club Bruge 8 Torino 7 Kopenhagen 4 HJK Helsinki 3