Nogomet
6

Evropska liga: Basel, Napoli, Sevilla, Viktoria, Porto, Salzburg i Ludogorec u osmini finala

Piše: D. B.
Napoli - Swansea (Foto: AFP)
Večeras je u terminu od 19 sati odigrano sedam uzvratnih susreta šesnaestine finala Evropske lige. U osminu finala plasirali su se Basel, Napoli, Sevilla, Viktoria, Porto, Salzburg i Ludogorec.

Napoli - Swansea (0:0) 2:1

Napolitanci su imali priliku na svom terenu osigurati plasman u osminu finala Evropske lige. Protiv Swanseaja su poprilično dobro otvorili utakmicu, a poveli su u 17. minuti fenomenalnim golom Insignea.

Situacija se zakomplikovala u 30. minuti, kada je mrežu domaćih pogodio De Guzman. Bio je to rezultat prvog poluvremena.

Napoli je u novo vodstvo stigao u drugom poluvremenu. Dogodilo se to u 78. minuti, a gol je postigao Higuain.

Upravo je taj gol donio Napoliju plasman u osminu finala i duel protiv Porta.

Sevilla - Maribor (2:2) 2:1

Sevilla je otpor Maribora uspjela slomiti u 42. minuti golom Reyesa. Domaći su na poluvremenu imali rezultat koji ih je vodio u osminu finala Evropske lige.

Domaći su vodstvo na 2:0 povisili u 59. minuti, a gol je djelo Gameira.

Smanjio je Vršić u 90. minuti i to je bio konačan rezultat utakmice. Sevilla je prošla u osminu finala i igrat će protiv Betisa.

Shakhtar Donetsk - Viktoria Plzen (1:1) 1:2

Shakhtar je na gostovanju kod Viktorije u prvoj utakmici napravio relativno dobar rezultat odigravši 1:1, ali se svakako nije nadao da će Viktoria pokazati zube u Donetsku. Gosti su poveli u 29. minuti golom Kolara.

Domaći igrači i publika se nisu ni oporavili od šoka, a Viktoria je povisila vodstvo na 2:0. Strijelac je u 33. minuti bio Petrzela. Tim rezultatom završeno je prvo poluvrijeme.

U nastavku je postignut samo jedan gol, Adriano je pogodio za domaće u 88. minuti, ali je Viktoria ostvarila plasman u osminu finala Evropske lige i čeka boljeg iz duela Chornomorets Odesa (UKR)/Lyon (FRA).

Salzburg - Ajax (3:0) 3:1

Nakon visoke pobjede u Amsterdamu, Salzburg je mogao opušteno igrati revanš na svom terenu. Uprkos imperativu pobjede, Ajax nije mogao do gola u prvom poluvremenu.

Kada već nije išlo gostima da postignu gol domaćim, Van der Hoorn je postigao autogol i tako doveo Salzburg u vodstvo u 56. minuti. Drugi gol za domaće postigao je Mane u 66. minuti utakmice. na 3:0 je u 77. minuti povisio Soriano. Salzburg je išao ka visokoj pobjedi uprkos sjajnom rezultatu u prvom susretu. Ajax je do utješnog gola stigao u 82. minuti kada je pogodio Klaassen. Salzburg ide u osminu finala Evropske lige i igrat će protiv Basela.

Basel - Maccabi Tel-Aviv (0:0) 3:0

Nakon što je prva utakmica u Tel Avivu završena bez golova, Basel je tražio pobjedu na svom terenu protiv Maccabija za plasman u osminu finala Evropske lige. Švicarska ekipa je povela u 18. minuti golom Stockera. To je bio jedini gol u prvom poluvremenu.

Basel je poveo sa 2:0 golom Strellera iz 60. minute, a isti igrač je pogodio za 3:0 u 72. minuti. Bilo je to i više nego dovoljno za pobjedu i plasman u osminu finala, gdje švicarski tim čeka Salzburg.

Eintracht Frankfurt - Porto (2:2) 3:3

U veoma zanimljivom prvom poluvremenu bilo je nekoliko prilika na obje strane, a jednu od svojih je iskoristio Frankfurt u 37. minuti, kada je pogodio Aigner. Nakon prvih 45 minuta su domaći bili bliže osmini finala.

Drugo poluvrijeme je donijelo novi gol domaćih, koji je u 52. minuti postigao Meier. Ekipa Porta je zaostatak na 2:1 smanjila u 58. minuti preko Mangale, a isti igrač je poravnao rezultat na 2:2 u 71. minuti susreta.

U ovom trenutku je rezultat vodio ka produžecima. Da to ne bude tako, pobrinuo se Meier svojim drugim golom na ovoj utakmici, koji je postigao u 76. minuti za 3:2. Novo izjednačenje je djelo Ghilasa u 86. minuti utakmice. Njegov gol je nakon dramatične utakmice odveo Porto u osminu finala Evropske lige, gdje će snage odmjeriti s Napolijem.

Ludogorec - Lazio (1:0) 3:3

Lazio je sjajno započeo utakmicu protiv Ludogoreca i to brzim pogotkom koji je u 1. minuti postigao Keita. Taj rezultat se zadržao do kraja prvog poluvremena.

Na otvaranju drugog dijela utakmice, tačnije u 54. minuti, pogodio je Perea za 2:0 u korist Laziala.

Ludogorec je smanjio zaostatak na 2:1 golom Bezjaka u 68. minuti. Tri minute ranije je u igru umjesto Candreve ušao bh. reprezentativac Senad Lulić.

Rezultat je na 2:2 izjednačio Moti u 78. minuti utakmice. Ipak, novo vodstvo Laziju je donio Klose golom u 82. minuti. Domaći se nisu predavali, pa je novo izjednačenje stiglo u 88. minuti, a strijelac je za 3:3 bio Juninho. On je Ludogorecu donio plasman u osminu finala Evropske lige, a njegov tim čeka boljeg iz duela Dynamo Kyiv (UKR)/Valencia (ŠPA).

Parovi osmine finala Evropske lige:

Liberec (ČEŠ)/AZ (HOL) - Anzhi (RUS)/Genk (BEL) Lazio(ITA)/Ludogorec(BUL) - Dynamo Kyiv (UKR)/Valencia (ŠPA) Porto (POR)/Eintracht Frankfurt (NJEM) - Swansea (ENG)/Napoli (ITA) Chornomorets Odesa (UKR)/Lyon (FRA) - Plzeň (ČEŠ)/Shakhtar Donetsk (UKR) Maribor (SLO)/Sevilla(ŠPA) - Betis (ESP)/Rubin (RUS) Dnipro (UKR)/Tottenham (ENG) - PAOK (GRČ)/Benfica (POR) M. Tel-Aviv (IZR)/Basel (ŠVI) - Ajax (HOL)/Salzburg (AUS) Juventus (ITA)/Trabzonspor (TUR) - Esbjerg (DAN)/Fiorentina (ITA)