Veliki problemi
16

Evertonu prijeti potpuni kolaps, tri kluba ga tuže i traže nevjerovatnu cifru

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slavni engleski nogometni klub Everton nalazi se pred potpunim kolapsom nakon što ga je danas vodstvo Premiershipa kaznilo s oduzimanjem deset bodova, pošto mu se sada "smiješi" i tužba tri kluba.
Kako javljaju britanski mediji, Burnley, Leeds i Leicester su već ranije pripremili tužbu u iznosu od 300 miliona funti i samo su čekali odluku Premiershipa koja potvrđuje da su Karamele prekršile pravila što se tiče finansijskog poslovanja.

Leeds i Leicester se smatraju oštećenim jer su oni prošle sezone, u kojoj je Everton kršio pravila, ispali iz Premiershipa sa samo dva, odnosno pet bodova manje od Karamela.

Ova dva kluba dobila su podršku Burnleyja, koji je prošle sezone osvojio Championship i plasirao se u Premiership, ali smatra da je i on oštećen jer je sezonu ranije eliminisan iz elitnog ranga engleskog nogometa kad je imao četiri boda manje od kluba s Goodison Parka.

Brojka od 300 miliona funti temelji se na gruboj procjeni od 100 miliona funti za koje svaki klub vjeruje da su izgubili ispadanjem u Championship.

To bi mogao biti novi značajan udarac za Everton koji ovih dana treba da preuzme američka investiciona kompanija 777 Partners.

Inače, Everton nakon oduzimanja deset bodova zauzima pretposljednje mjesto na tabeli Premiershipa sa samo četiri boda, ali Luton, koji je u sigurnoj zoni, ima samo dva više.