Prvi put nakon pet godina
0

Everton potopio Manchester United

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Značajan su udarac doživjeli nogometaši Manchester Uniteda u nastojanju da odbrane naslov engleskih prvaka. U 27. kolu Premier lige izgubili su u gostima kod Evertona (3-1).

Prava je noćna mora za nogometaše Evertona bio Manchester United u posljednjih 15 godina. U ligaškim su dvobojima slavili tek dva puta, u februaru 1995. i u aprilu 2005.

No, u subotu je na Goodison Parku sve bilo u znaku domaće ekipe uprkos činjenici da je United poveo. Tim Alexa Fergusona je u prednost došao u 16. minuti pogotkom Dimitra Berbatova nakon ubacivanja Antonija Valencije. No, "crveni vragovi" su vodstvo držali samo tri minute kada je udarcem s 18 metara lijevom nogom izjednačio Dinijar Biljaletdinov.

Do tri boda je Everton došao u drugom poluvremenu, a menadžer David Moyes je pokazao da ima nos za izmjene. Pobjedu su mu, naime, osigurala dvojica mladića koje je uveo s klupe. Najprije je 20-godišnji Dan Gosling iskoristio ubacivanje Stevena Pienaara u 76. minuti, da bi u posljednjoj minuti konačnih 3-1 postavio 18-godišnji Jack Rodwell, pretrčavši nemoćnog Jonathana Evansa.

Manchester United je šestim prvenstvenim porazom sezone pružio mogućnost Chelseaju da se pobjedom kod Wolverhamptona odvoji na četiri boda prednosti na vrhu tabele.

Premiership, 27. kolo:

Everton – Manchester United 3-1 (Biljaletdinov 19, Goslin 76, Rodwell 90 / Berbatov 16)

Kasnije igraju:

Arsenal – Sunderland Wolverhampton – Chelsea West Ham – Hull City Portsmouth – Stoke City

Redoslijed: 1. Chelsea 58 (-1), 2. Manchester United 57, 3. Arsenal 52 (-1), 4. Manchester City 45 (-2), 5. Liverpool 44 (-1), 6. Tottenham 43 (-1)...