Nogomet
16

Euro U17: BiH porazom od Njemačke izgubila sve šanse za plasmanom u četvrtfinale

Piše: O. T.
U 2. kolu grupe B kadetskog Evropskog prvenstva reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od Njemačke (3:1) izgubila je sve šanse za plasmanom u četvrtfinale.

Izabranici Sakiba Malkočevića sjajno su otvorili meč. Već u drugoj minuti naš tim je poveo autogolom Baacka. Veladžić je centriraro iz kornera, Čeliković šutirao glavom, a lopta se odbila od Baacka i prevarila golmana Bartelsa.

Uslijedio je velii pritisak Njemačke koja je relativno brzo uzvratila. Smajić je skrivio penal faulirajući Dadashova, a siguran sa bijele tačke bio je Akkaynak u 17. minuti.

Sjajnu šansu za BiH imao je Kovač u 23. minuti kada je bio sam ispred Bertelsa, ali je šutirao pravo u njega. Novu kolosalnu šansu imali smo u finišu prvog dijela kada je Veladžić pokušao predriblati golmana Njemačke. Lopta je na kraju završila u korneru.

Na otvaranju drugog poluvremena, u 41. minuti, štoper našeg tima Rijad Sadiku dobio je drugi žuti karton i ranije napustio meč što je otežalo posao našem timu.

Njemci su iskoristili brojčanu prednost na terenu i kako je vrijeme odmicalo pravili su pritisak, Golom Otta u 66. minuti postigli su gol za 2:1, a onda je isti igrač samo šest minuta kasnije nakon loše reakcije naše odbrane pogodio za konačnih 3:1.

Porazom u ovom meču, naš tim je izgubio sve šanse za plasmanom u četvrtfinale, jer i dalje smo bez bodova, dok Njemačka ima četiri, a Austrija šest bodova. Do kraja grupne faze ostalo je još jedno kolo koje ćemo igrati protiv Ukrajine koja ima šanse da se plasira u četvrtfinale.

Naš tim je u 1. kolu poražen od Austrije sa 2:0, a Ukrajina je remizirala sa Njemačkom (2:2).

Sastav BiH: Vasilj, Resić (od 63' Perić) , Mirić, Sadiku, Beširević, Čeliković (C), Veladžić (od 44' Vuletić), Kovač, Vladić, Smajić (od 59' Dadić) i Benjamin Hadžić.

Klupa BiH: Dujmović, Perić, Dadić, Nedim Hadžić, Šabanadžović, Vuletić.

Tabela grupe B:

  1. Austrija 6
  1. Njemačka 4
  2. Ukrajina 1
  3. BiH 0