Nogomet
200

Ervin Zukanović se neće pridružiti Zmajevima u Brazilu

Klix.ba
Foto: Nogometni savez BiH
Foto: Nogometni savez BiH
Bh. reprezentativac Ervin Zukanović neće se pridružiti nogometnoj A selekciji BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Kako je saopćeno iz Nogometnog saveza BiH, selektor Safet Sušić više ne računa na ovog nogometaša zbog njegovih "neargumentovanih i nedobronamjernih izjava".
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Podsjetimo, nogometaš belgijskog Genta nije prije nekoliko dana otputovao u SAD na pripremne utakmice Zmajeva pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu zbog toga što nije dobio američku vizu.

Iz NS BiH su uslijedila uvjeravanja da će sve biti sređeno, te da će se Zukanović pridružiti ostatku ekipe u što skorijem roku. Danas je, pak, na stranici NS BiH objavljeno reagiranje u povodu, kako se kaže, izjave Ervina Zukanovića, objavljene u u sredstvima informisanja, u kojoj je navedeno da je "NS BiH odgovoran što nije dobio vizu za SAD, zbog čega se nije pridružio reprezentaciji na pripremama za Svjetsko prvenstvo, koje su u toku u St. Louisu, a slijede u Chicagu.

"NS BiH se blagovremeno obratio Ambasadi SAD-a za pribavljanje vize za Ervina Zukanovića, te je, uz dostavljanje potrebne propisane aplikacije, zakazan i intervju za 20. 05. 2014. godine, na kojem se Zukanović pojavio. Uz uobičajeno razumijevanje Američke ambasade, očekivalo se brzo izdavanje vize, kao i za sve ostale reprezentativce koji su pribavili američke vize u proteklih nekoliko godina (primjera radi, Asmir Avdukić je dobio vizu prije aktuelnog putovanja u SAD iako je aplicirao za vizu poslije Zukanovića)

Međutim, Zukanović nije dobio vizu do 27. 05. 2014. godine. Nakon saznanja da se pojavio određeni problem, NS BiH je kontaktirao nadležne osobe iz Ambasade SAD-a i Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali je dobio samo informaciju da viza nije izdata i da je postupak u toku, bez daljeg obrazloženja, kao i da bilo kakve dalje intervencije nisu svrsishodne i dozvoljene", kaže iz Nogometnog saveza BiH.

Navodi se da je "evidentno je da NS BiH nije i ne može biti odgovoran za neizdavanje vize za Ervina Zukanovića, zbog čega njegove izjave smatra apsolutno neargumentovanim i nedobronamjernim".

Nakon što se saznalo za probleme u vezi sa izdavanjem vize, Sušić je rekao da računa na Zukanovića i da će ga pozvati na Svjetsko prvenstvo u Brazil bez obzira da li će moći da putuje u SAD.

"Međutim, poslije neosnovanih optužbi ovog igrača i pored njegovih neubjedljivih naknadnih izjava, te nakon konsultacija sa stručnim štabom i igračima, selektor Sušić neće računati na Zukanovića za Mundijal u Brazilu", stoji u saopćenju NS BiH.