Nogomet
29

Eno Halilhodžić: Vaha je rođen pod sretnom zvijezdom, sjećam se navijača koji mu se klanjaju

Piše: A. M.
Eno, najmlađi od čuvene braće Halilhodžić, čitav svoj životni vijek, za razliku od starijih Salema i Vahida, proveo je u rodnoj Jablanici. Po godinama je najbliži Vahidu, pa je sa njim uvijek imao posebno prisan odnos.

Priznaje da je ponekad slatko biti Vahin brat, ali da je bilo i gorkih trenutaka kroz život. Smatra da upravo Zbog Salema i Vahida nije napravio zapaženu karijeru iako je i on bio veliki nogometni talenat.

"Bio sam ja sa Vahidom na Veležovim pripremama. Bila je to sjajna generacija u kojoj su osim Vahida bili rahmetli Ćeća Bijedić i Baka Slišković. Dobro sam radio na pripremama, ali me Vukašin Višnjevac nije želio u timu, iako je znao pred kompletnim timom kazati da sam najbolji. Bio je rahmetli Salem, pa je došao Vahid, a da sam na kraju došao i ja nekako bi bilo previše. Zbog toga sam se vratio u Jablanicu", iskren je Eno Halilhodžić.

Kasnije mu je Vahid pomogao da dođe u Nantes. I tamo je oduševio, ali je splet okolnosti ponovo koštao najmlađeg Halilhodžića.

"Igrao sam zaista dobro i trener Nantesa mi je nudio angažman u Francuskoj. Trebao sam ostati, ali mi je Vahid rekao da se vratim u Jablanicu i brinem o bolesnim roditeljima."

Vahid je tri godine stariji, ali su zajedno odrastali. Posebno su bili vezani za majku Hajnu.

"Mama rahmetli je znala reći za Vahida da je rođen u košulji, odnosno pod sretnom zvijezdom. I on je zaista sretan čovjek. To je dar od Boga, viša sila. Sjećam se Terazija i 30 hiljada Veležovih navijača kako mu se kljanjaju. Voljeli su ga i u Nantesu, Parisu, Rennesu, Trabzonu, pa sad i u Alžiru. Gdje god da je radio i igrao bio je omiljen."

Eno je priznao da je bratova slava ponekad slatkog, a ponekad i gorkog okusa.

"Nije baš prijatno nekada se prezivati Halilhodžić, iako, naravno, ima i sretnih momenata ispunjenih ponosom. Sinoć je bio jedan takav. Od kada imam mobilni telefon, pred svaku Vahidovu utakmicu mu proslijedim jednu SMS poruku koja nam donosi sreću. On nakon utakmice uvijek prvo nazove mene. Sinoć je zvao, bio je ushićen i sretan baš kao i ja. I ti razgovori nakon velikih utakmica ne mogu proći bez nekih anegdota iz našeg djetinjstva i naše mladosti", kazao je na kraju razgovora za Klix.ba Eno Halilhodžić, najmlađi Vahidov brat.