Zmajevi u fokusu
0

Englezi sve više vjeruju u bh. nogometaše i žele ih angažovati

Piše: Edin Isanović
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević
U posljednje vrijeme u medijima se pojavljuju informacije kako pojedini engleski klubovi u svoje redove žele dovesti bh. reprezentativce. Tako je navodno Wigan zainteresovan za Medunjanina, a Everton za Ibiševića.

Krenimo redom. Edin Džeko prije osam godina - tek naznaka talenta nad kojim su treneri sa Grbavice sumnjičavo klimali glavom. Kao spas stiže češki trener Jirži Plišek (aktuelni strateg FK Sarajevo) i odvodi ga u Teplice. Dalji rasplet je poznat.

Edin Džeko je sada jedan od najboljih napadača na Otoku, u ligi koja je najvjerovatnije najjača liga na svijetu. Pored toga on je ostvario najskuplji transfer u historiji Bundeslige. Odlično igra za reprezentaciju. Miljenik je nacije, ne silazi sa naslovnih strana. Sjajna reklama za ostale igrače koji dolaze iz naše države. Begović je tiha patnja brojnih engleskih klubova

Asmir Begović odlično brani za Stoke City. Nogometna lica reći će kako je bh. reprezentativac u ovom momentu jedan od najboljih mladih golmana u Premiershipu i da je jedna od najčvršćih karika stratega iz Velsa – Tonyja Pulisa.

To potvrđuje i sve veće interesovanje brojnih engleskih klubova, koji bi rado vidjeli Begovića u svojim redovima. Naučio nas je braniti sve što mora, ali i mnogo više od toga. Odličnog refleksa, sjajan u situacijama "jedan na jedan". I on je odlična reklama za svoje saigrače iz reprezentacije.

Zbog dva nabrojana razloga iz Evertona sve više naglašavaju kako bi rado angažovali Vedada Ibiševića iz Hoffenheima. Kažu da će ga u zimskom prijelaznom roku pokušati preseliti u Liverpool. To bi bilo sjajno.

Roberto Martinez pokušat će dovesti Medunjanina u Wigan

No, tu nije kraj. Prema pisanju izraelskih medija, Wigan je bacio oko na veznjaka Maccabija iz Tel Aviva i bh. reprezentacije Harisa Medunjanina.

Medunjanin igra odlično za jedan od najboljih izraelskih klubova, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evropskoj ligi. Španac Roberto Martinez želi ga u svlačionici Wigana. Ostaje da vidimo hoće li mu čelnici kluba ispuniti želju. Konjić “probio led”

Ovo podsjeća na situaciju koju su komšije Hrvati imali prije nekoliko godina. Nakon odlaska u Premiership Eduarda da Silve, Ćorluke, Kranjčara, Modriča i Klasnića porasla je popularnost igrača hrvatske reprezentacije. Ipak, u posljednje vrijeme Englezi se okreću drugom tržištu. Sve više vjeruju bh. igračima. Tome je svakako pomogla i reprezentacija koja je na krilima pomenutih nogometaša igrala izuzetno.

Za kraj treba istaći da je svojevremeno u Engleskoj nastupao tadašnji bh. reprezentativac Muhamed Konjić. Nosio je dres Coventry Cityja i Derby Countyja.

Šta će se tek desiti ako nokautiramo Portugal u baražu?