Nogomet
0

Englezi osmislili aplikaciju za prijavu rasizma na stadionima

Totalsport
Udruženje Kick It Out, koje se bori protiv rasizma na nogometnim terenima u Engleskoj, kreirala je besplatnu aplikaciju za "pametne mobitele" kojom će se brzo moći prijaviti svaki slučaj rasističkog vrijeđanja.

Navijači će od starta nove sezone u Engleskoj moći putem aplikacije prijaviti svako zlostavljanje na rasnoj osnovi, ali i slučajeve homofobije, seksizma i ostale vrste diskriminacije na nogometnim stadionima.

Bit će dovoljno upisati lokaciju i kratak opis incidenta. Informacije će automatski biti proslijeđene klubu koji je u pitanju, Engleskom nogometnom savezu (FA) i udruženje Kick It Out, a smatrat će se službenom prijavom na temelju koje će i policija moći pokrenuti istragu.

Pojavila se i zabrinutost da bi navijači mogli zloupotrebljavati aplikaciju kako bi izmišljenim slučajevima naštetili suparničkom klubu.

"Ni danas ne dobijamo puno lažnih prijava, a nadamo se da se to neće događati ni nakon uvođenja ove aplikacije. Većina navijača koje smo anketirali odgovorila je da žele da se nešto poduzme kako bi se iskorijenila diskriminacija. Ova će aplikacija pomoći klubovima da se bore protiv takvog ponašanja na stadionima", rekla je direktorica udruženja Kick It Out Roisin Wood.

Vezani članci