Zvanično
14

Englezi korigovali dio upotrebe VAR tehnologije kako bi zaštitili odluku glavnog sudije

K. H.
Michael Oliver (Foto: AFP)
Michael Oliver (Foto: AFP)
Sudije u engleskom Premiershipu u budućnosti će direktno koristiti VAR tehnologiju kako bi odlučili o direktnom crvenom kartonu u toku utakmice te će oni biti ti koji donose posljednju odluku.

Ova odluka donesena je nakon različitih kriterija koji su se u posljednje vrijeme koristili na terenima u Engleskoj, a s ciljem da opet direktni ljudski faktor i akter s mjesta događaja donese konačnu odluku.

Primjera radi, nedavno je sudija Paul Tierney na meču između Crystal Palacea i Arsenala dodijelio žuti karton Pierre-Emericku Aubameyangu zbog oštrog starta nad Maxom Meyerom, ali je nakon intervencije sudija iz VAR sobe promijenio svoju odluku i isključio kapitena Topnika iz igre.

S druge strane, sudija Michael Oliver je u 3. kolu FA cupa između Crystal Palacea i Derby Countyja dodijelio žuti karton srbijanskom igraču Luki Milivojeviću, a onda je odlučio još jednom pogledati situaciju na monitoru te promijeniti svoju odluku, što bi u suštini i trebala te će i biti praksa.

VAR tehnologija ove sezone izazvala je dosta kontroverzi u engleskom Premiershipu, ali najviše zbog velikog broja poništenih pogodaka. FA po tom pitanju ne može promijeniti način korištenja VAR tehnologije jer, bilo kako bilo, pravilo pogodaka iz nedozvoljene pozicije ostaje isto, što s crvenim kartonom nije slučaj.