Nogomet
0

Englezi izračunali: Ispadanje naših klubova iz Lige prvaka u Evropsku ligu može pomoći

Klix.ba
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Uspjeh u Evropskoj ligi, na renkingu evropskih liga, mogao bi više pomoći engleskim klubovima nego plasman u nokaut fazu Lige prvaka. Naime, Premiershipu prijeti gubitak jednog mjesta u najelitnijem klupskom takmičenju pošto im ozbiljno prijeti Serie A.

Ukoliko engleski klubovi i italijanski klubovi u ovoj sezoni ostvare iste rezultate kao i u prethodnoj, onda u tom slučaju od sezone 2017/18. Premiership će imati tri predstavnika u Ligi prvaka, a Serie A četiri.

Arsenal, Manchester United i Chelsea u posljednjem kolu grupne faze Lige prvaka žele ostvariti plasman u nokaut fazu, ali pred njima nije lagan zadatak.

Arsenalu treba pobjeda od dva razlike protiv Olympiakosa u gostima ili pobjeda u kojoj će postići makar tri gola (3:2, 4:3, 5:4...) pošto su kod kuće o Grka izgubili sa 3:2.

Manchester United mora slaviti protiv Wolfsburga u gostima, jer u slučaju remija, PSV bi mogao proći dalje ukoliko savlada CSKA Moskvu na domaćem terenu.

Chelsea može proći i u slučaju poraza od Porta na domaćem terenu, ali samo ako Dinamo Kyiv kao domaćin ne slavi protiv Maccabija iz Tel Aviva. U slučaju remija, Chelsea ide dalje kao drugoplasirani iza Porta, dok je u slučaju pobjede siguran putnik kao lider grupe.

Međutim, ispadanje iz Lige prvaka za Engleze ne bi trebala biti katastrofa. A evo i zašto: ukoliko ne prođu u nokaut fazu Lige prvaka, onda sigurno idu u nokaut fazu Evropske lige gdje bi eventualnim uspjehom mogli ostvariti jako dobar koeficijent na renkingu najboljih liga Evrope.

Naprimjer, Arsenal bi ispadanjem u osmini finala Lige prvaka ostvario manje poena nego da ispadne u polufinalu Evropske lige čak i da pri tome izgubi dvije utakmice do polufinala. Velika je sličnost i sa ostalim klubovima.

Najveći razlog zašto engleskim klubovima opada koeficijent i jeste neuspjeh u Evropskoj ligi gdje Španija u posljednje četiri godine ima tri šampiona, a Italija od sezone 2010/11. tri kluba koja su igrala polufinale ovog takmičenja, dok je Chelsea jedini engelski klub od sezone 2010/11. koji je igrao polufinale Evropske lige (u sezoni 2012/13. kada su i osvojili takmičenje).

Dakle, ukoliko engleski klubovi ispadnu iz Lige prvaka, uspjehom u Evropskoj ligi mogli bi puno pomoći u namjeri da se Premiershipu sačuvaju četiri mjesta u Ligi prvaka.