|

Engleskoj i Rusiji prijeti diskvalifikacija sa Eura ako se navijački neredi nastave

Engleskoj i Rusiji prijeti diskvalifikacija sa Eura ako se navijački neredi nastave
3
Klix.ba
12.6.2016. u 17:12
53
komentara
3

dijeljenja
1/9 Foto: EPA
2/9 Foto: EPA
3/9 Foto: EPA
4/9 Foto: EPA
5/9 Foto: EPA
6/9 Foto: EPA
7/9 Foto: EPA
8/9 Foto: EPA
9/9 Foto: EPA
Trećeg dana Evropskog prvenstva u fudbalu u Francuskoj kulminirali su navijački neredi i to na tribinama stadiona u Marseilleu. Glavni akteri bili su tifoze Rusije i Engleske, a Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) upozorila je ove reprezentacije da bi mogle biti diskvalifikovane ako se navijačko nasilje nastavi.
UEFA je prvo saopćila da istražuje slučajeve nereda u Marseilleu, a potom i da će pokrenuti disciplinski postupak protiv engleskog i ruskog fudbalskog saveza.

"Apelujemo na fudbalske saveze i Rusije i Engleske da utiču na svoje navijače da se ponašaju odgovorno i sa poštovanjem", navodi se u saopćenju.

Eksperti za slučajeve huliganstva kazali su da je francuska policija izgubila kontrolu, te da sukobi na ulicama lučkog grada, jednog od domaćina Eura, a potom i na samom stadionu, prerastaju u najozbiljniji slučaj navijačkog nasilja u posljednjih 15 godina.

Britanski mediji prenose navode svojih fanova koji kažu da su ih ruski huligani presretali i napadali u nizu "koordiniranih napada" po gradu, te da su bili opremljeni gumenom zaštitom za zube i teleskopskim palicama.

U sukobima u subotu povrijeđeno je 35 ljudi, od čega četvero ozbiljno. Oni su napadnuti van stadiona. Jedan 51-godišnjak udaren je u glavu i njegovo stanje je kritično.

Zbog svega ovoga Francuzi razmišljaju da zatvore navijačku zonu u blizini Eiffelovog tornja, ali tamošnja policija negira da su pogrešnom taktikom omogućili sukobe u Marseilleu, za šta ih se optužuje.
Prijavi grešku


Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...