Graeme Souness
0

"Engleska će protiv Slovenije biti u gadnoj nevolji!"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Engleska neće igrati dobro u srijedu protiv Slovenije. Štaviše, igrat će gore nego u prve dvije utakmice", izjavio je za The Sun Graeme Souness (57), nekada veliki škotski nogometaš i trener.

Izvrsni bivši veznjak Liverpoola i škotske reprezentacije, te menadžer Liverpoola, Galatasaraya, Torina, Benfice, Blackburna i Newcastlea, prvi je argumentirao loša izdanja engleske reprezentacije na SP-u u Južnoj Africi lošim kondicijskim stanjem nogometaša umjesto manjkom njihova motiva, pritiskom ili strahom.

"Znam o čemu govorim. I ja sam sam katastrofalno odigrao Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1986. godine jer se nisam pravilno pripremio za uslove velike nadmorske visine i prorijeđenog zraka. Vaše tijelo u takvim uslovima traži više kisika. Mozak vam od bubrega traži više EPO-a, hormona rasta koji stvara crvena krvna zrnca, te koji tjera više kisika kroz organizam", objasnio je Škot funkciju hormona koji stoga mnogi sportaši u biciklizmu i atletici koriste za jačanje vlastite izdržljivosti.

"Taj se proces prilagodbe pri treniranju na visokoj nadmorskoj visini odvija između tri i četiri sedmice, tokom kojih sve više fizički tonete. Tek nakon tog razdoblja tijelo se počinje oporavljati. Dakle, Engleska upravo sada, uoči utakmice koju igra u srijedu, dolazi u najgoru kondicijsku fazu", tvrdi Souness podsjećajući da je Fabio Capello ekipu većim dijelom pripremnog razdoblja vježbao na visokoj nadmorskoj visini u austrijskim Alpama.

"Vidjeli smo u prvim dvjema utakmicama da Englezi kasne na lopte, do njih uvijek dolaze kasnije od suparnika. Nikad ne uspijevaju stati na prednju nogu, neobjašnjivo gube lopte, ne mogu trčati... Igrači su premoreni. Ne mogu vjerovati da je vodstvo reprezentacije napravilo takav nered. Engleska će u srijedu protiv Slovenije biti u gadnoj nevolji."

Činjenica je da je u prvoj fazi takmičenja Engleze čekala samo jedna utakmica na visini, protiv Amerikanaca u Rustenburgu (1.170 metara). Druge dvije, protiv Alžira (Cape Town) i Slovenije (Port Elizabeth), očekivale su ih na nivou mora.

"Capello je trebao igrače pripremati u normalnim okolnostima, te ih na dvoboj s Amerikancima odvesti na sam dan utakmice. Tako bi sve skupa igrači lakše podnijeli. Amerikanci su napravili upravo to. Mogli su trenirati u Coloradu, gdje bi imali najbolje planinske uslove na svijetu. Radili su na visini mora i pripremili se kako treba, odlučivši da će na višu nadmorsku visinu, u slučajevima kad to bude neophodno, putovati neposredno uoči utakmica."

Sounessova ekspertiza objašnjava neprepoznatljivo blijeda izdanja Engleza, koja nemaju veze s tehnikom ili taktikom. Zbog čega bi se Englezi inače spoticali i vukli terenom, te izgledali poput grupe amatera?