Nogomet
51

Emir Plakalo opravdava minutažu i zadobija povjerenje Mehe Kodre

Piše: D. B.
Da šef stručnog štaba FK Sarajevo Meho Kodro ozbiljno računa na devetnaestogodišnjeg golmana Emira Plakala najbolje pokazuje minutaža koju on dobija u posljednje vrijeme, odnosno na pripremama koje tim s Koševa obavlja u Antaliji.

Mladi Plakalo je debitovao u maju prošle godine na utakmici između Sarajeva i Radnika i bio je rezerva Dejanu Bandoviću. Kodro je po dolasku u FK Sarajevo na jednoj od prvih konferencija za medije pohvalio Emira i rekao da ozbiljno računa na njega, a to sada jasno i pokazuje.

Plakalo je stajao na golu FK Sarajevo u prvoj utakmici u pripremnom periodu, koju je Bordo ekipa izgubila rezultatom 1:2 od visočke Bosne. Istina je da je mladi golman primio dva gola, ali treba uzeti u obzir katastrofalan teren u Visokom te jednako katastrofalne greške nogometaša Sarajeva koje su rezultirale laganim golovima za protivnika. Plakalo nije imao šanse.

Kodro je odlučio Plakalu dati priliku i u prvoj utakmici odigranoj u Antaliji, koju je tim sa Koševa dobio rezultatom 1:0. Plakalo je branio u prvom poluvremenu i svoj posao obavio odlično.

U susretu Sarajeva i Partizana prednost je dobio Bandović, a Plakalo je priliku za igru dobio u posljednjih 30 minuta utakmice. Svoju je mrežu sačuvao, a Sarajevo je pobijedilo golom Leona Benke.

U posljednjoj pripremnoj utakmici u kojoj je Sarajevo pobijedilo Temišvar također golom Benke, Plakalo je branio 60 minuta, imao je nekoliko intervencija, a istakao se odličnom odbranom šuta koji je protivnik uputio s dvadesetak metara.

Iz priloženog je jasno vidljivo da je Plakalo postao ravnopravan član prvog tima te da svoju minutažu zna itekako iskoristiti. Njegov rad i trud Kodro očigledno zna cijeniti i nagraditi i neće biti nikakvo čudo ako mladi golman nastavi dobijati prilike za igru i na proljeće. S obzirom na ono što je pokazao do sada, kao i još nekolicina mladih igrača s Koševa, jasno je da škola FK Sarajevo radi ispravno i daje rezultate.