{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elvir Bolić: Poznavanje himne nema veze sa sportom

A
30.5.2012. u 15:14
8
40
Elvir Bolić: Poznavanje himne nema veze sa sportom
8
Elvir Bolić: Poznavanje himne nema veze sa sportom
Bivši fudbalski reprezentativac BiH Elvir Bolić, u izjavi za agenciju Anadolija, prokomentarisao je događaje u reprezentaciji Srbije, kada je igrač Adem Ljajić isključen iz tima jer nije znao riječi himne Srbije "Bože pravde".
Bolić smatra kako to što se desilo "nije normalno", s obzirom na to da mnogo igrača u reprezentacijama većim i od srbijanske i bosanskohercegovačke ne znaju čak ni jezik te zemlje, te da ovakve stvari ne treba miješati sa sportom.

"To su neke stvari koje meni ne izgledaju kao sportske i mišljenja sam da ne treba da se miješaju u sport. Mnogi igrači na svijetu ne znaju čak ni jezik reprezentacije u kojoj igraju, tako da ne vidim razloga da pjevanje ili nepjevanje himne treba da bude razlog za izbacivanje iz reprezentacije. Ipak, izgleda da još uvijek postoje timovi u kojima su takve stvari bitne“, rekao je Bolić. On je dodao kako se nada da će se ova situacija završiti najbolje za Ljajića, koji je u svemu najmanje kriv.

Bolić, koji je i sam igrao u Srbiji za Crvenu zvezdu, kazao je kako situacija koja se dogodila mnoge ljude navodi na mišljenje da je u pitanju šikaniranje na nacionalnoj osnovi, ali Bolić vjeruje da to, ipak, nije razlog, s obzirom na to da se Ljajić opredjelio da igra u reprezentaciji Srbije i već dugi niz godina je tamo.

"Ja sam, čak možda i u najgore vrijeme, igrao za Crvenu zvezdu i, slobodno mogu da kažem, da nikada nisam imao nikakvih problema od strane uprave ili igrača. Sve vrijeme koje sam proveo tamo, nisam doživio nikakvu neprijatnost, pogotovo ne od ljudi koji su me vodili, a to je ipak bila '92. godina“, istakao je Bolić.

Osvrćući se na činjenicu da himna Bosne i Hercegovine nema tekst, Bolić je rekao kako je BiH relativno "mlada država", ali kako smatra da će himna na kraju dobiti tekst. On je dodao kako u BiH za sve treba malo više vremena nego u drugim državama, te kako će doći i taj dan kada će himna imati svoje riječi.

"Mislim da je himna veoma bitna. Ipak, taj odnos i osjećaj koji čovjek ima igrajući za svoju zemlju, za koju želi da igra, bitniji je od toga da li pjeva ili ne pjeva himnu i da li zna riječi. Sigurno da smo mi, kao igrači, željeli da himna dobije tekst koji može da se pjeva, ali isto tako znam iz iskustva da mnogo igrača iz drugih reprezentacija ne znaju svoje himne", rekao je Bolić, te dodao: "Pretpostavljam da je većina igrača iz Srbije, kada je Mihajlović zatražio da se pjeva himna, pred utakmicu učilo riječi, jer je nisu znali."

Bolić je rekao kako do sada još uvijek nije čuo za slučaj da su igrači potpisivali "kodove ponašanja", koji uključuju obavezno pjevanje himne.

"Zaista ne znam šta ga je navelo na ovakvu odluku. Mislim da je puno važnije kako igrač igra, da li se bori da bude u reprezentaciji, a ne da li i koliko glasno pjeva himnu. Mišljenja sam da je to apsurd. Ukoliko momak ispunjava kriterijume selektora Mihajlovića, to treba biti razlog da bude pozvan u reprezentaciju, a ne da li pjeva ili ne pjeva himnu", istakao je Bolić.

Srbijanski reprezentativac Adem Ljajić izbačen je iz državnog tima jer,kako je navedeno u saopćenju FS Srbije, nije pjevao himnu Srbije u utakmici protiv Španije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: