"Diskriminacijski čin"
3

Bošnjačka kulturna zajednica osudila potez Mihajlovića

FENA
Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović
Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) najoštrije je osudila isključivanje Adema Ljajića iz nogometne reprezentacije Srbije zbog toga što nije pjevao himnu "Bože pravde".

"Ovim diskriminacijskim činom selektor Siniša Mihajlović potvrđuje da Bošnjak ne može imati zasluženo mjesto u fudbalskoj reprezentaciji bez odricanja od svog identiteta. Ovakav odnos vlasti prema Bošnjacima natjerao je vrhunske sandžačke sportiste da zaigraju pod zastavama Bosne i Herecegovine, Turske, Njemačke i drugih zemalja, gdje ih niko ne prisiljava da pjevaju njihove himne", navodi se u saopštenju BKZ dostavljenog medijima.

Ova zajednica u saopštenju dodaje da je "postalo sasvim jasno da u srpskim timovima i srpskoj reprezentaciji nema mjesta ni za koga osim za pripadnike srpskog naroda".

"Zbog ovakvog ponašanja ne čude sve učestaliji glasovi za formiranje fudbalskog saveza Sandžaka i fudbalske reprezentacije Sandžaka", dodaje se u ovom saopštenju.

Fudbalski savez Srbije ranije je saopštio da je Mihajlović udaljio Ljajića, jer nije htio da pjeva himnu pred početak utakmice sa Španijom.

Mladi igrač Fiorentine rekao je da voli Srbiju, ali da mora da poštuje i sebe, a potez novog selektora Srbije osudio je i generalni sekretar Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović.