Muzej Real Madrida
0

FOTO+VIDEO / Elvir Baljić smješten odmah uz Roberta Carlosa

Piše: E. Isanović
U muzeju najtrofejnijeg evropskog nogometnog tima Real Madrida stoje imena igrača koji su nosili dres "kraljevskog kluba“, a nisu Španci. Tako se među brojnim poznatim igračima našao i jedini bh. nogometaš koji je svojevremeno nosio dres Madriđana, Elvir Baljić.

Nekadašnji igrač Željezničara i Sarajeva danas je pomoćnik Safetu Sušiću u stručnom štabu reprezentacije. U Realu je proveo tri sezone, od 1999. do 2002. godine.

U nedavnom intervjuu za Sarajevo-x.com Elvira smo pitali da izdvoji najljepši trenutak svoje karijere.

"Naravno da je finale Lige prvaka i osvajanje prvog mjesta nešto posebno. To je bilo ostvarenje moga dječačkog sna. Sa nostalgijom se prisjetim utakmica u Realu, sa jednim Figom, Hierrom, Raulom, Casillasom... Bila je to odlična generacija", odgovorio je Baljić.

Kopačke Predraga Mijatovića, koji je svojim golom u finalu evropske klupske elite donio naslov, nalaze se na posebnom mjestu. Naime, Mijatović je tog 20. maja 1998. godine u sudaru Reala i Juventusa presudio "staroj dami“.

Zanimljiv je pehar koji je "kraljevski klub“ osvojio u natjecenju koje je po rejtingu drugo u Evropi. Tada Kup UEFA, danas Evropska liga. Sezona 1984/85! Interesantan zbog toga što je suparnik u finalu bio mađarski Videoton koji je u polufinalu eliminisao sarajevski Željezničar. Svi znamo kako, a nedavno smo pisali o tom dvoboju.