Nogomet
112

Višća: Ovu godinu ću pamtiti do kraja života zbog poziva u A reprezentaciju

Anadolija
Edin Višća
Edin Višća
Edin Višća, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da želi napustiti Istanbul BB (IBB).

"U Istanbul BB-u mi je lijepo, ali i naredne godine želim igrati u Superligi Turske, ili nekom od najviših rangova takmičenja drugih zemalja“, rekao je Višća.

Za njegove usluge, kaže, zainteresirano je nekoliko klubova iz Turske, Francuske i Italije.

"Imam konkretne ponude tri kluba. O njima u ovom momentu ne mogu govoriti. Uprava Istanbul BB-a želi me zadržati, jer u narednoj godini ekspresno hoće da se vrate u Superligu Turske. Iskreno, lijepo mi je u Istanbul BB-u, ali ambicije su veće do igranja u drugoj ligi. Puno toga zavisit će i od obeštećenja kojeg će propisati klub za eventualni transfer. Mnoge stvari bit će jasnije u narednim danima“, kazao je Višća.

Višća je za AA naglasio i da je polovično zadovoljan sezonom.

"Teško mi je poslije ispadanja IBB-a iz Superlige. U prvom dijelu sezone igrali smo solidno, ali u drugom nismo pokazali šta možemo. Imao sam problema s povredom, tako da nisam uvijek mogao pomoći saigračima. S druge strane, ostvario mi se dječački san. Pozvan sam u A reprezentaciju BiH. To je nešto po čemu ću do kraja života pamtiti 2013. godinu. I zbog ostanka u reprezentaciji želim napustiti IBB, odnosno igrati u prvoj ligi“, govorio je Višća, koji se potpuno oporavio od povrede tetive.

Nekadašnji igrač sarajevskog Željezničara među prvima pojavio se na okupljanju reprezentativaca BiH pred utakmicu s Latvijom, koju će bh. državni tim odigrati 7. juna u Rigi.

"Nakon pobjede nad Grčkom na odličnom smo putu da izborimo direktni plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Ipak, korak po korak moramo se oprezno kretati ka konačnom cilju. Vjerujem da će svi naši reprezentativci biti potpuno zdravi do susreta u Rigi. Nadam se najboljem, to jeste da ćemo pobijediti Latviju i dodatno otvoriti vrata ka Mundijalu“, pričao je Višća.

Igrač koji je u protekle dvije sezone postigao osam golova i ubilježio 15 asistencija u dresu Istanbul BB-a smatra i da je klupski fudbal u Turskoj dodatno napredovao, te da je Super liga iz godine u godinu sve jača.

"Odlični rezultati Galatasaraya i Fenerbahcea u Ligi prvaka i Evropske ligi neoborive su činjenice o snazi turskog fudbala. I u narednoj sezoni najjači turski timovi igrat će zapaženu ulogu u UEFA takmičenjima. Reprezentacija je u krizi, ali i pored toga mogu uhvatiti posljednji voz i plasirati se u baraž za SP. Kvaliteta svakako imaju, ne samo za baraž, nego i nastup na šampionatu svijeta u Brazilu“, tvrdi Višća.

U Turskoj igra mnogo igrača sa prostora zapadnog Balkana. Međutim, u minuloj sezoni u centru pažnje bio je Robert Prosinečki, proslavljeni fudbaler i trener Crvene zvezde.

"Sa Kayserisporom napravio je fenomenalan posao. Otkako je Prosinečki došao igraju kao preporođeni i na koncu završili su na izvanrednom petom mjestu. Hrvatskog trenera hvale svi, a koliko sam informiran iz medija ima i brojne ponude, prije svih Besiktasa. Očito, nekadašnji veliki igrač na pravom je putu da postane i veliki trener“, zaključio Višća.