Polupali lončiće
0

Edin Džeko u tabloidu The Sun - Jugosloven?!

Sarajevo-x.com
Bh. reprezentativac Edin Džeko na stranici britanskog tabloida The Sun proglašen je - Jugoslovenom?! Naime, u statistici koju The Sun vodi o klubovima iz Premiershipa "potkrale su se" neke greške.
Britanski su statističari pogrešno ubilježili zemlju našeg reprezentativca Edina Džeke, pa su umjesto Bosna i Hercegovina napisali - Jugoslavija, a sličnu grešku napravili su i u slučaju Aleksandra Kolarova, proglasivši ga također Jugoslovenom.

Nisu im to jedine greške kad je u pitanju Manchester City, jer su napisali da slovački igrač Cityja Vladimir Weiss dolazi iz Čehoslovačke, a Nijemac Jerome Boateng iz Zapadne Njemačke?!

Istina je da su ovi igrači rođeni u zemljama koje su im novinari The Suna "prikačili". Bit će ipak da se ne radi o jugonostalgičarima u Velikoj Britaniji, već su se, vjerovatno, jednostavno poslužili Wikipedijom u kojoj su navedena imena zemalja u kojima su rođeni ovi nogometaši.

No, nisu novinari The Suna pogriješili samo kad je riječ o igračima Cityja, već su koristeći istu metodologiju, napisali, naprimjer, i da je igrač Chelseaja Branislav Ivanović Jugosloven, a golman tog kluba Petr Cech dolazi iz Čehoslovačke. Iste greške napravili su i u statistici o igračima drugih klubova Premiershipa.