Nogomet
43

Edin Džeko savjetuje kako da poboljšate igru glavom

Piše: D. B.
Bh. reprezentativac i napadač Manchester Cityja Edin Džeko dao je nekoliko savjeta namijenjenim onima koji žele poboljšati udarac glavom, odnosno igru glavom. Prilog iz Trening centra "Zmajevo gnijezdo" u Zenici objavljen je na internet-stranici UEFA.com.

"Prije svega, morate se koncentrisati na loptu, držati oči otvorenim, gledati gdje je golman i biti spremni da pogodite. Morate misliti i na svoju poziciju, jer, kada lopta dolazi, vi je ne trebate čekati, nego morate ići na nju. Trebate pokušati doći do nje prije protivnika i udariti je", rekao je Džeko.

Posebno je istakao važnost snažnog centaršuta i traženja najbolje pozicije za udarac.

"Centaršut je možda i najvažnija stvar. Spor centaršut ne možete udariti glavom. Mora biti snažan, kako biste loptu udarili i skrenuli je u gol. Morate pronaći prostor i potruditi se da upravo vi budete igrač koji će udariti loptu. To je teško jer u kaznenom prostoru nema mnogo mjesta, gužva je jer odbrana želi izbaciti loptu. Morate biti na prstima, tići na loptu, koncentrisati se i tražiti prostor za postizanje gola. Ja uvijek pokušavam naciljati, ali to je teško. Trudim se loptu snažno udariti čelom, jer sam tako najprecizniji", dodao je Džeko.

Nadamo se da će Dijamant demonstrirati svoju sjajnu igru glavom u naredne dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, koje Zmajevi igraju protiv Velsa i Belgije.

UEFA-in prilog iz Zenice pogledajte ovdje.