Nogomet
120

Edin Džeko sa Cityjem blizu novog naslova, na terenu Etihada opet će biti bh. zastava

Piše: Edin Isanović
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko svojim golovima u posljednje vrijeme doveo je Manchester City na korak do novog naslova prvaka Engleske. U današnjem okršaju protiv West Hama dovoljan im je bod kako bi ponovo dotakli vrh.

Građani su i prije dvije godine osigurali naslov u posljednjem kolu kada su u nevjerovatnoj utakmici protiv QPR-a preokrenuli rezultat golovima u sudijskom vremenu za pobjedu od 3:2. City je tada osvojio titulu nakon 44. sezone.

City će u nedjelju imati priliku da stigne do četvrte titule. Do sada su to uspijevali 1937.,1968. i 2012. godine.

Jedan od najuspješnijih perioda kluba bio kraj 1960-ih i početak 1970-ih, kada su osvojili nekoliko trofeja pod vodstvom trenera Joe Mercera.

Za Manchester City su tada, između ostalih, nastupali Colin Bell, Mike Summerbee i Francis Lee.

Ipak, dolaskom novih vlasnika klub je krenuo novom stazom uspjeha i vjerovatno bi svi navijači Građana naglasili kako je upravo aktuelni period jedan od najboljih.

Upravo je bh. reprezentativac Edin Džeko jedan od najzaslužnijih za uspjeh svog kluba. Sjajna forma, ključni pogoci u presudnim utakmicama doveli su izabranike Manuela Pellegrinija na korak do cilja. Ipak, osjetio je Dijamant višestruke promjene raspoloženja prema njegovom učinku.

Kada je tresao mreže u Cityju brzo su kritičari zaboravili na prozivanja iz vremena početka premijerligaške avanture, dok se u procesu aklimatizacije još tražio. U posljednja tri prvenstevna meča postigao je pet pogodaka.

Izuzetno kritički mediji u kolijevci nogometa dali su mu veliki prostor, bio je na naslovnim stranicama.

Džeko je doživio bezbroj komplimenata saigrača, trenera, “sedme sile”. Naglašavali su da je Edin jedan od najvažnijih nogometaša Cityja.

"Džeko će na okupljanje reprezentacije doći kao prvak Engleske, to me posebno veseli", istakao je nedavno i selektor bh. tima Safet Sušić.

Džeko je prije dvije godine naslov prvaka proslavio sa bh. zastavom. Također, i u tituli najboljeg tima Bundeslige 2009.godine u Wolfsbutgu proslavio ogrnut zastavom svoje zemlje.

Utakmica na Etihadu počinje u 16.00 sati. Ne sumnjamo da će napadač Zmajeva novi naslov proslaviti za obilježjima BiH.