Statistika ne laže
893

Edin Džeko je na vrhu liste najefikasnijih reprezentativnih napadača na svijetu

Piše: K. H.
Ilustracija Klix.ba
Ilustracija Klix.ba
Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko trenutno je uz Romelua Lukakua i Roberta Lewandowskog najefikasniji reprezentativni napadač na svijetu uz prosjek golova po utakmici od 0,56.

Dijamant je u utakmici protiv Austrije u okviru 2. kola Lige nacija postao rekorder po broju nastupa za nacionalni tim, čime je prestigao Emira Spahića, a susret na Bilinom Polju bio mu je 95. u dresu reprezentacije BiH.

Također, Džeko je najbolji strijelac reprezentacije BiH svih vremena s obzirom na to da je u 95 utakmica postigao 53 pogotka, što ga čini i najefikasnijim napadačem na svijetu s prosjekom golova od 0,56 po utakmici.

Na prvom mjestu ove statistike nalaze se Edin Džeko, Romelu Lukaku i Robert Lewandowski, svi s prosjekom od 0,56 golova po utakmici, s tim da Belgijanac po utakmici postiže 0,568 golova, Dijamant 0,567 golova po utakmici, a Poljak 0,556 po utakmici.

Lukaku je u 77 utakmica za reprezentaciju Belgije postigao 43 pogotka, a Lewandowski je na 99 nastupa uspio postići 55 pogodaka.

U vrhu ove liste također se nalazi i Cristiano Ronaldo sa statistikom od 85 postignutih golova u 154 odigrane utakmice (0,55 golova po utakmici), a nešto lošiji je Zlatan Ibrahimović koji sigurno neće pokvariti ovu statistiku i koji ima 62 pogotka u 116 odigranih utakmica (0,53 golova po utakmici).

Luis Suarez također ima prosjek od 0,53 pogotka po utakmici sa 55 pogodaka u 104 utakmice, a vrijedi dodati i Lionela Messija koji sa 65 golova u 128 utakmica ima 0,51 pogodaka po utakmici.

Ovakva statistika samo je još jedan pokazatelj kakvog napadača ima BiH, za Džeku se već sada može reći da je najbolji bh. igrač svih vremena, a trenutno važi za jednog od najboljih napadača na čitavoj planeti. Dijamant, najsjajniji kojeg trenutno u svijetu imamo, pomjera granice.