Britanski novinar Jonathan Wilson
523

Edin Džeko je izrastao u skromnu zvijezdu koja će BiH odvesti u Brazil

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Britanski sportski novinar Jonathan Wilson je nakon utakmice Bosna i Hercegovina- Litvanija, koju je naša reprezentacija dobila sa 3:0, posvetio tekst našem najboljem igraču Edinu Džeki.

Džeko, piše Wilson za Sports Illustrated, nipošto nije jedini talentirani bh. igrač. Miralem Pjanić je bio senzacionalno dobar u 3:0 pobjedi na Litvanijom u utorak. No, Džeko je defintivno igrač najvišeg ranga i daleko najpopularniji. Njegova slava seže i izvan nogometa i on je u ovom trenutku jedan od najpoznatijih Bosanaca u svijetu.

Međutim, nije oduvijek bilo tako. Bosanci su morali naučiti da vole Edina Džeku. Kada su Teplice 2005. godine ponudile Željezničaru 25.000 eura za njegovo dovođenje, uprava kluba je slavila. "Mislili smo da smo dobili na lutriji", priznao je kasnije jedan od direktora dodavši da je "Džeko bio mršav i nespretan, a osim toga izgledao je kao Englez", stoji u Wilsonovom tekstu.

Džeko je postao predmet ismijavanja i dobio nadimak "kloc". No, na njegovu, ali i na sreću svih Bosanaca i Hercegovaca češki trener je prepoznao njegov potencijal pa je dvije godine nakon dolasaka u Teplice prodat njemačkom Wolfsburgu za pet miliona eura.

Wilson piše da Alex Ferguson nije pokazivao interes za Džeku zato što nije dovoljno brz i istina je da se nekada čini spor, međutim Džeko je odličan tehničar, a kada je raspoložen i sjajan strijelac. Kao igrač je pouzdan, a činjenica da u Manchester Cityju ne dobija dovoljnu minutažu nije dobra za njegovu formu. Sjetimo se samo kako su on i Grafite 2009. godine Wolfsburgu donijeli bundesligašku titulu.

Džekin nogometni stil je neubičajen za jednog Bosanca, ali je ona na drugi način tipično sarajevsko dijete. Nogomet je počeo igrati kao 6-godišnji dječak, ali onda je uslijedio rat i igranje nogometa je izgledalo nezamislivo.

I možda je upravo zbog svog porijekla, Džeko ostao nevjerovatno skromna osoba.

"Jedan bosanski novinar mi je ispričao da se jedne prilike našao u Hoffenheimu, nazvao je Džeku i pitao ga da urade intervju. Ne samo da je pristao nego ga je ugostio u svom domu jer u hotelu nije bilo mjesta zbog Volkswagenove konferencije. Jednom sam ga intrevjuirao kada je premijer BiH prišao i zamolio ga da se fotografiraju. Većini igrača bi to bio izgovor da izbjegnu intervju, no Džeko se vratio i izvinio se", piše Wilson i zaključuje da je s igračima kakvi su Džeko, Ibišević, Pjanić i Misimović bh. reprezentacija je na dobrom putu da se kvalificira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Jonathan Wilson je sportski novinar i pisac koji svoje tekstove objavljuje u Guardianu, Independentu i Sports Illustratedu.