Nogomet
63

Edin Džeko ekskluzivno za Klix.ba: Selektoru Baždareviću svi moramo pružiti podršku

Piše: Dalibor Bošnjak
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
U ekskluzivnom razgovoru za portal Klix.ba kapiten nogometne reprezentacije BiH i napadač prvaka Engleske Manchester Cityja Edin Džeko govorio je o izboru novog selektora, šansama reprezentacije BiH za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, očekivanjima od takmičenja u engleskoj Premierligi, kao i o novom duelu Manchester Cityja i Barcelone u osmini finala Lige prvaka.
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija BiH je prošle subote dobila novog selektora. Safeta Sušića će na toj funkciji zamijeniti Mehmed Baždarević, koji će pokušati Zmajeve odvesti na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Kapiten naše reprezentacije Edin Džeko je pozvao bh. javnost da podrži novog selektora i igrače.

"Iskreno, drago mi je što je priča o izboru selektora napokon završena i da sada svi znamo ko će to biti. Mehmed Baždarević će zajedno s nama igračima pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Imamo samo dva boda nakon četiri kola i jasno je da neće biti nimalo lako izboriti plasman na Euro, ali to nije nemoguće. Vjerujem da možemo otići u Francusku. Novog selektora izuzetno poštujem i trebamo mu svi dati podršku, svi u reprezentaciji i oko nje", izjavio je Džeko.

Napadač našeg državnog tima je istakao da je jedinstvo u državnom timu ključ uspjeha.

"U ovom je trenutku najbitnije da imamo jedinstvo, jer samo tako možemo daleko dogurati. Plasman na Euro će biti teško izboriti, ali, kao što sam već rekao, to nije nemoguće. Najbitnije je ono što se događa na terenu, a mi igrači smo u reprezentaciji jer volimo BiH. Jednostavno, moramo dati sve od sebe u pokušaju da odemo na Euro", jasan je bio bh. Dijamant.

Nakon reprezentacije se osvrnuo i na svoju klupsku karijeru. Njegov Manchester City se, nakon odigranih 16 kola u engleskoj Premierligi, nalazi na drugom mjestu na tabeli s 36 osvojenih bodova, tri manje od prvoplasiranog Chelseaja. Građani su u sjajnoj formi i imaju pet pobjeda u nizu te čvrsto vjeruju da će na kraju sezone uspjeti odbraniti titulu prvaka Engleske, uprkos problemima s povrijeđenim igračima, među kojima je i naš reprezentativac.

"Cilj u Premierligi je uvijek isti, a to je titula prvaka. U tri posljednje sezone smo osvojili dvije šampionske titule, Capital Cup i FA Cup, čime smo navijače navikli na trofeje. Ove sezone, uprkos problemima s povredama, cilj je isti. Imamo kvalitetan igrački kadar, ali i jaku konkurenciju unutar ekipe. Također, rivali Cheslea, Arsenal pa i Manchester United su snažni i opasni, što ih čini kandidatima za titulu prvaka Engleske. Oni žele biti na našem mjestu, ali ja vjerujem da smo u stanju odbraniti naslov u Premierligi", rekao je Džeko.

Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)

Građani su plasman u osminu finala Lige prvaka osigurali pobjedom nad Romom našeg Miralema Pjanića u posljednjem kolu grupne faze. Voljom žrijeba je odlučeno da će snage odmjeriti sa sjajnom Barcelonom, baš kao što je bio slučaj i prošle sezone. Džeko vjeruje da će ovog puta njegov tim biti uspješniji i eliminisati velikana iz Španije.

"Iako smo prošle sezone ispali od Barcelone, mislim da nisu 'neprolazni'. U obje utakmice protiv Barce smo dobili crveni karton, a izgledali smo dosta dobro. Barcelona jeste favorit, ali vjerujem da imamo snage da odigramo dva dobra susreta i prođemo dalje. Iskusniji smo za još jednu sezonu u Ligi prvaka i pokušat ćemo greške, koje smo ranije pravili, svesti na minimum, tako da sam optimista. Vjerujem u našu snagu i smatram da imamo šanse proći i ovu prepreku. Nadam se da će moj optimizam imati pokriće i na terenu", završio je Džeko.