Nogomet
824

Ederov jedan gol u 15 takmičarskih mečeva za Portugal: Ronaldo mi je rekao da ću postići gol

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema službenom zapisniku UEFA-e napadač Portugala Eder na ovom Euru prije meča protiv Francuske odigrao je cijelih 13 minuta - šest protiv Islanda i sedam protiv Austrije. Toliko je bio dobar protiv Islanda da je zaslužio minut više protiv Austrije. A toliko je bio dobar protiv Austrije da je narednih 420 minuta grijao klupu i eventualno dodavao vodu.

I kad se stvari poklope, kad život želi napraviti neviđen scenarij, onda vam se ukaže prilika kada se najmanje nadate - u finišu finalnog meča, jednog od najvećih u historiji vaše zemlje i najvećeg u tvojoj skromnoj fudbalskoj karijeri. A veliko je pitanje da li bi Eder dobio šansu da se Ronaldo nije povrijedio...

No, dobio ju je. Prethodno je u 14 takmičarskih mečeva za Portugal (tri meča Mundijala 2014. godine, dva meča Eura 2016. godine, četiri kvalifikacijska meča za Mundijal 2014 i pet mečeva kvalifikacija za Euro 2016) postigao, zapravo, nije postigao nijedan gol.

U finalu je ušao u 79. minuti. U 104. minuti je šutirao glavom nakon kornera pravo u Llorisa. To je bio jedini šut u prvom produžetku finalnog meča i, posebno naglašeno, prvi Ederov šut na prvenstvu.

U 107. minuti je igrao rukom, ali je glavni sudija Mark Clattenburg vidio da je Laurent Koscielny igrao rukom i dosudio je slobodan udarac Portugalu, a ne Francuskoj. Prvo će Guerreiro pogoditi prečku, a nedugo nakon toga će se zbog te odluke roditi ona, sada već historijska, 109. minuta kada će Eder svojim drugim udarcem na Euru, sa 20 metara poslati prizemnu loptu koju Lloris neće stići.

Upisat će tako svoj prvi gol u 15. takmičarskom meču za Portugal i donijeti mu titulu, prvu titulu sa nekog velikog takmičenja u historiji. Bit će heroj sa samo jednim golom, dva šuta i 54 minute na Evropskom prvenstvu. I otići će u historiju i tamo ostati.

"Cristiano mi je rekao da ću postići pobjednički gol. On i moji saigrači. On mi je dao snagu i pozitivnu energiju. Radili smo naporno od početka. Bili smo spektakularni. Narod Portugala zaslužuje ovo", rekao je Eder nakon meča.

Ovaj 28-godišnji napadač Lillea je odigrao 29 mečeva za Lille i Swansea u prošloj sezoni, a postigao je šest golova (svih šest za Lille). Za Portugal je ukupno nastupio u 29 mečeva i postigao četiri gola.