Intervju
75

Džeko za Klix.ba: Znaju u Interu zašto su baš mene izabrali, sviđa mi se Inzaghijeva filozofija

N. Kustura
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Prijelazni rok nogometaša za ovo ljeto je gotov, a njega je na poseban način obilježio Edin Džeko. Kapiten reprezentacije BiH nije se puno oglašavao nakon transfera, a sada je za portal Klix.ba izdvojio svoje dragocjeno vrijeme kako bi razgovarali o brojnim aktuelnim temama.
Mnogobrojni Džekini fanovi od ovog ljeta sigurno će s još većom pažnjom pratiti Inter, dok Edinu nije trebalo puno vremena da se i u italijanskom gigantu istakne s onim što ga je i krasilo kroz cijelu njegovu briljantnu karijeru - golovima.

Zabio je već na debiju za Nerrazzure te najavio novu žetvu pogodaka na velikoj sceni nakon što je prethodno rešetao mreže za Romu, Manchester City i Wolfsburg.

"Već nam ranije rekao da sam bio posebno uzbuđen uoči debija za Inter, a gol je došao kao neka vrsta nagrade i zaista sam sretan što je tako ispalo. Međutim, nije bilo neke posebne proslave. U Interu svi znaju šta mogu očekivati od mene, a ja ću na terenu raditi ono u čemu sam najbolji", počeo je razgovor Džeko na za naš portal.

Više prilika pred protivničkim golom

Prilikom odabira novog kluba jedan od razloga za odluku bila je i nogometna filozofija koju u Inter treba donijeti i praktikovati novi trener Simone Inzaghi.

"Veoma poštujem Inzaghija. Sviđa mi se njegova filozofija nogometa koja je izuzetno napadačka i vjerujem da ću imati više prilika pred protivničkim golom. Kao što sam već i rekao, u Interu znaju šta mogu očekivati od mene i znaju zbog čega su izabrali baš mene, baš kao što i ja znam šta moram uraditi da bih poboljšao svoju igru, ali i igru cijele ekipe. Kompaktni smo i vjerujem da će, kako vrijeme bude odmicalo, i igra biti sve bolja jer nam je potrebno malo vremena da se još uigramo", ističe Džeko u svom prvom razgovoru za bh. medije otkako je promijenio klub.

Inter je furiozno krenuo u odbranu titule, a veliki konkurent bit će mu Juventus, dok je još nekoliko ekipa istaklo velike ambicije u novoj sezoni Serije A.

"Teško je prognozirati, ali Inter brani naslov prvaka i zna koliko je teško to. Italijanska liga je veoma izjednačena i u vrhu uvijek imaš nekoliko klubova koji su blizu jedan drugom. Juventus je godinama bio neprikosnoven, ali sada su se stvari malo promijenile. Inter je pokazao da je na dobrom putu da naslijedi vladavinu u Seriji A, ali bit će veoma teško pogotovo jer postoji nekoliko timova koji imaju visoke ambicije, a prošla sezona je dokazala da čak i jedna utakmica može biti prekretnica. Smatram da će sezona biti jako neizvjesna, ali se nadam da ćemo uspjeti odbraniti Scudetto", poručio je Edin.

Džeko je u svim klubovima "lige petice" u kojima je igrao postizao veliki broj golova, a nada se kako će tradiciju nastaviti i u interu.

"Posao napadača je da daje golove, ali ne postoji napadač koji može prognozirati broj golova na kraju sezone. Ja bih volio da mogu dati gol u svakoj utakmici, ali to je nemoguće. Znam da ću dati sve od sebe kako bi ekipa pobjeđivala, a nisam opterećen hoću li biti strijelac ili ne. Uspjeh ekipe je uvijek bitniji od uspjeha pojedinca", rekao je.

Džeko ima veliku podršku porodice, ali i javnosti u BiH. Supruga Amra ga prati čak i kada odleti na drugi kontinent, dok svi u BiH sada gledaju mečeve Intera.

Podrška porodice i javnosti u BiH

"Porodica je najbitnija u svemu. Zahvalan sam Bogu što mi je podario veliku porodicu i mnogo je lakše kada postoji razumijevanje. Sretan sam zaista što mogu donijeti i osmijeh na lica svojih sugrađana u BiH. Dobio sam ogroman broj poruka podrške i koristim ovu priliku da se svima zahvalim na divnim riječima, ohrabrenju i podršci koju svakodnevno dobijam. Mnogo mi znači i ponosan sam na to", poručio je Džeko svojim fanovima i prijateljima.

Bivši klub Roma na čelu s novim trenerom Joseom Mourinhom također je dobro krenula u sezonu, a to nam je Džeko kratko prokomentarisao.

"Romi želim mnogo sreće. Navijat ću za njih u svi 36 utakmica u Seriji A", jasan je bio Edin aludirajući da jedino u duelima s Interom neće biti prijateljski nastrojen.

Iako su mnogi bili skeptični za Edinove nastupe zbog toga što ima 35 godina, naš napadač je već na početku potvrdio da su godine samo broj.

"Teren je jedino mjerilo svega. Nebitno je koliko ko ima godina, već ono što se pruža na terenu. Osjećam se dobro i ne obazirem se na one što govore o tim stvarima. Interesuje me isključivo teren i fokusiran sam na svoje igre i igre ekipe", podvlači Džeko.

Edin se trenutno nalazi u Strazburu na posljednjim treninzima reprezentacije uoči duela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Francuske i Kazahstana.

"Nadam se da ćemo napokon prekinuti niz, koji predugo traje. Moramo dati sve od sebe i predstaviti se u što boljem svjetlu, a pobjeda nam je prijeko potrebna kako bismo donekle povratili samopouzdanje i napokon ostavili crni niz iza sebe. Nadam se i vjerujem da će to biti nakon ovog reprezentativnog ciklusa", optimističan je bio Džeko na kraju razgovora.