380 pogodaka
285

Džeko ubjedljivo najbolji strijelac od igrača iz bivše Jugoslavije, samo jedan ga može ugroziti

K. H.
Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Bh. napadač Edin Džeko ubjedljivo je najbolji strijelac od igrača iz bivše Jugoslavije u statistici koja ubraja pogotka za klub i reprezentaciju.

Naš napadač je u dosadašnjoj karijeri postigao 394 (380 po podacima Transfermarkta i još 14 koje je postigao za Željezničar i Usti) pogodaka za klubove u kojima je igrao i nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a drugoplasiranom Mariju Mandžukiću, koji je završio karijeru, bježi čak 144 pogotka.

Od aktivnih igrača, na trećem mjestu je napadač Srbije Aleksandar Mitrović koji je ukupno za klubove u kojima je igrao i reprezentaciju Srbije postigao 241 pogodak, no treba reći da bi upravo on mogao stići našeg Džeku jer je pred njim sigurno još šest-sedam sezona na vrhunskom nivou.

U prvih pet još je napadač Sjeverne Makedonije Goran Pandev koji ukupno ima 178 pogodaka, a trenutno je član italijanske Parme.

Na petom mjestu je sada već penzionisani napadač Crne Gore Crne Gore Mirko Vučinić koji je ukupno u karijeri postigao 172 pogotka.

U ovoj sezoni naš Džeko je odigrao ukupno 20 utakmica, a postigao je sedam pogodaka, četiri u Seriji A i tri u Ligi prvaka, a pored toga upisao je četiri asistencije.