Liga prvaka
327

Džeko tragičar Rome, VAR u produžecima donio prolaz Portu u četvrtfinale

Piše: K. H.
Ekipa Porta izbacila je Romu iz osmine finala Lige prvaka nakon što su ih poslije produžetaka pobijedili rezultatom 3:1.

Eusebio Di Francesco poprilično oprezno je ušao u ovaj meč, a u dresu Rome od prve minute bilo je čak sedam defanzivno orijentisanih igrača koji su igrali u formaciji 3-4-3. Porto je na početku prijetio šutevima s distance, no nisu imali ozbiljnu priliku, a onda u 26. minuti stižu u vodstvo.

Manolas je izgubio loptu na centru, ofanzivni igrači Porta odigrali su brzu akciju koju je na kraju Soares na asistenciju Marege pretvorio u pogodak za veliko slavlje navijača na Dragao stadionu. Pogodak za vodstvo Porta je znatno podgrijao atmosferu na stadionu jer je to bio rezultat koji je vodio domaće u četvrtfinale, no slavlje nije dugo trajalo.

Igrala se 36. minuta kada je Perrotti probio po lijevoj strani, jedan domaći igrač ga je srušio, a sudija Čakir pokazuje na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo kapiten Daniele De Rossi koji je Casillasa poslao u jednu, a loptu u drugu stranu za rezultat prvog poluvremena (1:1). Prije kraja prvog poluvremena, De Rossi je zbog povrede napustio igru, a kapitensku traku preuzeo je Edin Džeko.

Drugo poluvrijeme opet su bolje otvorili igrači Porta koji su u 50. minuti prijetili preko Soaresa, no Olsen je to odbranio, ali spasa za golmana Rome nije bilo dvije minute kasnije kada Marega koristi asistenciju Corone i pogađa za novo vodstvo domaće ekipe od 2:1.

Nakon toga obje ekipe imale su nekoliko dobrih prilika za postizanje pogotka, Porto preko Brahimija i Otavija, a Roma preko Perrottija koji je bio sebičan i idealnu situaciju za postizanje pogotka upropastio je lošim udarcem umjesto dodavanjem za Zainola koji je bio usamljen.

Regularnih 90 minuta završeno je pobjedom Porta rezultatom 2:1, koliko je glasila i pobjeda Rome u Rimu, pa su uslijedili produžeci.

U prvih 15 minuta produžetka Porto je imao jedinu priliku preko Marege, a onda u drugom produžetku Edin Džeko propustio je dvije kolosalne prilike za Romu. Prvi put iz čiste situacije šutirao je preko gola, dok je drugi put jedan defanzivac Porta stigao loptu na liniji i vratio je u polje.

Kazna za promašaj stigla je veoma brzo, odnosno u 117. minuti kada sudija Čakir nakon dodatnog pregledavanja VAR-a svira prekršaj Florenzija i pokazuje na bijelu tačku za Porto, a siguran realizator bio je Telles koji pogađa za 3:1.