Subotnji mečevi
0

Džeko na Old Traffordu, ključni derbi za Mancinija

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Edin Džeko će danas, prvi put nakon septembra 2009, kada je tu s Wolfsburgom gostovao u okviru Lige prvaka, imati priliku da zaigra na Old Traffordu. Menadžer Manchester Cityja, Roberto Mancini, vjeruje da će pobjeda njegovog tima nad Manchester Unitedom u subotnjem derbiju dati ključni zamah u utrci za naslovom prvaka.

City za Unitedom zaostaje pet bodova i odigrali su utakmicu više. Pobjedom bi smanjili bodovnu razliku za tri i imali šansi da se bore za titulu.

"Volim ovu igru. Volim igrati na Old Traffordu jer je bolje pobijediti tamo nego kod kuće", prokomentarisao je Mancini i dodao: "Kad u derbiju pobijedite u gostima, to je mnogo važnije za samopouzdanje."

"Gledat ćemo tim (United) koji sve osvaja i tim (City) koji odavno nije ništa osvojio. To se svakog trenutka može promijeniti", kazao je menadžer plavih, koji vjeruje da je trka za prvim mjestom u Premier ligi otvorena nakon vikenda u kojem je United izgubio od Wolvesa, Chelsea pao kod kuće od Liverpoola, a Arsenal upropastio vodstvo od četiri gola protiv Newcastlea, uzevši bod umjesto sva tri.

City je tada pobijedio West Brom sa 3:0, ali talijanski stručnjak se ipak više raduje onome što bi ovaj vikend mogao donijeti.

"To je derbi i veoma je važna utakmica, jedan tim je na prvom, a jedan na trećem mjestu tabele. Svaka utakmica je teška. Niko nije ni pomislio da će United izgubiti protiv Wolvesa, ali to vam je fudbal", kazao je Mancini, prenosi BBC Sport.

"Sada kad počinju Evropska liga i Liga prvaka, svake sedmice se sve može promijeniti", dodao je.

Mancini je priznao da je vjerovao kako će Chelsea odnijeti titulu, ali da je to bilo prije nego što su izgubili od Liverpoola. Ipak, sada se ne usuđuje prognozirati ko će odnijeti titulu.

Ibišević i Salihović u Minhenu

Osim Džeke, danas će u Minhenu u velikom meču igrati i njegove kolege iz reprezentacije, Vedad Ibišević i Sejad Salihović, čiji klub Hoffenheim odlazi na noge Bayernu u Minhen.

Holandski trener Bayerna Louis van Gaal pod pritiskom je uprave kluba koja mu predbacuje zbog loših rezultata. Posljednji put su se okliznuli kod Kelna prošle subote, gdje su izgubili sa 3:2.

Van Gaal priznaje da su mu mnogi igrači otišli igrati za svoje nacionalne selekcije i da problem nije u njihovim protivnicima, već u njima samima.

Novi trener Hoffenheima, Marco Pezzaiuoli, istakao je da neće dozvoliti da njegovu ekipu omete odlazak Brazilca Luiza Gustava u Bayern.

"Luiza smo u našem timu uvijek poštovali, ali ne vrti se sve oko njega. Tim će pokušati da odigra uspješno protiv ekipe iz Minhena, a ne protiv samog Gustava", kazao je Pezzaiuoli.

Pjanićev Lyon u St Etienneu

Lyon našeg Miralema Pjanića danas igra u gostima kod St Etiennea, a pobjednik će ostati među prvih pet na tabeli. Nekadašnji francuski gigant Lyon polako pronalazi pravu formu, a nakon prijateljske utakmice BiH protiv Meksika timu se u petak na treningu priključio i naš reprezentativac.

Montpellier Emira Spahića ide u goste Arlesu, kojeg vodi Faruk Hadžibegić.