Fuad Muzurović - Intervju
0

"Džeko je znao vježbati i poslije treninga"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Fuad Muzurović (Foto: Arhiv)
Fuad Muzurović (Foto: Arhiv)
"Ćiro ozbiljno može računati na Samira Merzića, igrača kojem ništa nije strano. Izuzetno je opasan po boku. Mislim da takvi atributi nisu izmakli selektorovom oku, te da je nogometaš Teplica evidentiran."

Fuad Muzurović je jedini bh. selektor koji je dva puta sjedio na klupi najjačeg nogometnog tima. U prvom mandatu radio je u periodu 1995. - 1997. Za to vrijeme vežu nas lijepe uspomena i pobjede nad Italijom 2-1 (prijateljska utakmica) i Danskom 3:0 u kvalifikacionom okršaju.

Povratak na mjesto selektora odigrao se u decembru 2006. godine. Odmah na startu susreo se sa velikim problemima. Većina igrača nije htjela nastupati za nacionalni tim, pa je Muzurović bio primoran pozvati neka nova imena. Ipak, u prvom dvoboju upisana je pobjeda nad Norvežanima na Ullevaal Stadionu u Oslu. Sličan scenarij bio je u sudaru sa Turcima, pobijedili smo 3-2 na najvećem bh. stadionu. Ipak do kraja smo zabilježili trijumf nad Maltom i sa serijom poraza (Mađarska, Moldavija, Grčka, Norveška i Turska) završili smo na četvrtom mjestu (od sedam reprezentacija).

Ipak, prioritetni cilj tih kvalifikacija bilo je podmlađivanje reprezentacije i stvaranje generacije koja bi mogla nešto napraviti u narednom ciklusu. Kada gledamao sa ove distance možemo potvrditi da je obavljen dobar posao. Naime, Muzurović je pod državnu zastavu uspio dovesti Rahimića, smjelo je u udarnu postavu gurnuo Edina Džeku, Vedada Ibiševića, Sejada Salihovića i Senijada Ibričića. Za Sarajevo-x.com, bivši selektor govori o reprezentativnoj stvarnosti, Edinu Džeki, Zvjezdanu Misimoviću, šansama za plasma na izlog nogometa u Južnoafričkoj Republici, timu sa Koševa...

Možete li nam za početak reći šta trenutno radite?

U posljednje vrijeme obavljao sam zdravstvene pretrage. Hvala Bogu sve je uredu. Najviše vremena provodim sa suprugom na vikendici. Uživamo u društvu unuke Zane. Što se tiče nogometa pratim sva dešavanja, kako reprezentativna, tako i klupska. Imao sam i nekoliko ponuda koje nisu bile konkretne. No, i ovako je dobro.

Napomenuli ste da pomno pratite sva dešavanju u državnoj selekciji. Nekoliko nogometaša koji danas igraju u udarnoj postavi su kod Vas debitovali. Komentar?

Igrače koje sam pozvao u najjači tim pratio sam u mladoj reprezentaciji. Kada sam ponovo došao na kormilo "A" tima našao sam se u specifičnoj situaciji. Mnogi reprezentativci nisu htjeli da igra za svoju domovinu, svi se sjećamo onog famoznog pisma. Odluka je bila da se podmladi tim i stvore čvrsti temelji za naredne, odnosno ove kvalifikacije. Sa Rahimićem sam razgovarao i obećao ja da će doći, to je i učinio.

Džeku, Salihovića, Ibiševića i Ibričića sam kao najtalentovanije mlade igrače prebacio da rade sa nama. Znao sam da će to biti veliki iskorak u njihovim karijerama. Spomenuo bih još jedno ime, Samir Merzić. Mislim da je pred njim blistava karijera. Nastupa u Teplicama. Trenutno je povrijeđen i Ćiro Blažević će, siguran sam u to, na njega ozbiljno računati. Sjajnih je nogometnih predispozicija, a može igrati na oba boka. Još jedna bitna činjenica jeste da su pomenuti nogometaši za dvije godine iskusniji i ne čudi me što igraju odlično u klubovima i reprezentaciji.

Kako gledate na karijeru Edina Džeke?

Nisam iznenađen. Pamtim ga kao igrača koji je volio raditi, uživao je u svakom treningu. Često je ostajao i poslije formalnog dijela i individualno vježbao. Tu sam vidio koliko je bio gladan uspjeha. Nevjerovatno! Drago mi je zbog njega, jer se radi o prije svega sjajnom čovjeku, pa tek onda vrhunskom igraču. Izuteno je opasan u skok-igri, poentira sa obje noge, a ono što me posebno fascinira jeste činjenica da kao centarfor vrlo rijetko gubi loptu na prvi dodir. Mogli smo vidjeti da ponekad i grubo startaju na njega, ali jednostavno mu ne mogu ništa. Pored toga odlično se kreće i asistira. Pravo je bogatstvo našeg tima. Sreća pa nije ozbiljnije povrijeđen.

Za vrijeme Vašeg drugog mandata kapiten je bio Zvjezdan Misimović?

Svakako. On mi je bio kao pomoćnik. Međutim, u to vrijeme imao je problema sa povredom prepone. Iako je pružao dobre partije, znao sam da je on mogao mnogo više. Vrijeme je pokazalo da je izrastao u velikog igrača. Sjajan potez je bio prelazak u Wolfsburg i treniranje pod komandom Felixa Maghata. To je vrhunski strateg. Sjetimo se samo koliko je uticao na razvoj karijere Hasana Salihamidžića. Nekako mu je suđeno da promoviše bh. igrače.

Koliko je važno uzeti kompletan plijen protiv Armenije i Estonije u gostima?

Važno je strahovito, čak i ključno. Ako pobjedimo Armence u gostima, biće neuporedivo lakše sa Turcima nekoliko dana kasnije. Suparniku igra samo pobjeda, a to nama može olakšati posao. Uspjeh donosi injekciju samopouzdanja, potvrdu snage i nedvojbene poticaje. Vidjećemo.

Vi ste ih porazili na Koševu, možemo li to ponoviti?

Apsolutno. Po mom sudu sa maksimalnim pristupom niti jedna prepreka nije nepremostiva. Jasno je da se tom utakmicom ispisuje scenariji raspleta, premda bez obzira na konačan ishod ništa neće biti gotovo. Turci su do sada pokazali znakove slabosti i to treba iskoristiti. Vjerujem da će Ćiro Blažević naći pravi recept za ovaj dvoboj.

Uloga igrača, naravno, jako je važna.

Slažem se. Bude li u formi u kakvoj obično jeste, Sejad Salihović može biti jedan od važnijih igrača naše nacionalne vrste. Ima odličan centaršut, izuzetan udarac i briljantan pregled igre. Trenutno ga selektor više koristi u defanzivnim zadacima. Ja mislim da je neoporedivo upotrebljiviji ofanzivno. I ranije smo na tim pozicijama imali dobre nogometaše. Papca, koji je igrao pametno i Musića, koji je bio fajter. No, Salihović je posebna vrijednost ove generacije.

Kako jedan od najuglednijih bh. stručnjaka procjenjuje rasplet. Možemo li na kraju doći do Rta dobre nade?

Sa aktuelnim igračkim kadrom u stanju smo napraviti takav rezultat, zašto da ne.

Samo po sebi nameće se pitanje o FK Sarajevo. Pratite li igre bordo tima?

Svakako. Vidjećemo koliko mogu u Evropskoj ligi. Svi naši klubovi žele da naprave iskorak u međunarodnim utakmicama, ali za takvo nešto je potreban kvalitet. Međutim, čim se pojavi kvalitetan igrač klubovi ne rade ništa kako bi ga zadržali. Odlazi. U tome ne vidim nikakvu svrhu. Što se tiče tima sa Koševa, ja bih rado pomogao svojim angažmanom u bilo kojem smislu, ali čelnim ljudima kluba to izgleda nije u interesu. Kada god ih pitaju o bivšim igračima i trenerima, kažu da su vrata otvorena, ali sve se završava na tome.

Imate li konkretnih zamjerki?

Evo samo jedan primjer: Prije izvjesnog vremena obećano je da će se napraviti salon za nekadašnje igrače i trenere kluba, nažalost, to nikada nije realizovano. Tu bi recimo dolazili Vahidin Musemić, Predrag Pašić, Mirsad Fazlagić... ponudili bi svoju pomoć u bilo kojem segmentu. No, ništa se nije pokrenulo.

Za kraj nam recite koje su Vam pobjede najdraže na selektorskoj klupi BiH?

Dvoboj sa Italijom na Koševu 1996. godine, slavili smo 2-1. Žao mi je što je poslije tog meča smijenjen Arigo Sachi, jer je utakmica imala prijateljski karakter. Ne mogu zaobići ni trijumf nad Danskom 3-0. U drugom mandatu su prva dva sudara sa Norveškom u Oslu i Turskom na Koševu za mene lijepe uspomene. No, jedan okršaj bih posebno podvuka, poraz od Grčke na najvećem bh. stadionu. Mnogi se sjećaju da je bilo 1:0. Igrali smo sjajno, ali lopta jednostavno nije htjela u mrežu. Još mi se vrti ona šansa Kodre na asistenciju Salihamidžića pred sami kraj utakmice...