Još uvijek nepoznato
38

Džeko između Rome i Intera: Ostanak u Rimu nije nemoguć, sve zavisi od Icardija

K. Hadžić
Foto: Twitter/Ilustracija
Foto: Twitter/Ilustracija
Kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko već nekoliko mjeseci dovodi se u vezu s odlaskom iz Rome i prelaskom u milanski Inter, ali i pored brojnih pisanja italijanskih medija da je transfer skoro završen, Dijamant je još uvijek suviše daleko od odlaska u redove ekipe koju će naredne sezone voditi Antonio Conte.

Džeko je jedna od najvećih želja bivšeg trenera Juventusa i Chelseaja Antonija Contea koji s velikim očekivanjima dolazi na klupu Intera i plan kluba je da već ove, ili eventualno naredne sezone, stane na crtu neumoljivom Juventusu i prekine dominaciju Stare dame koja je osam puta u nizu osvojila titulu prvaka u Seriji A.

Za takvo nešto, svakako, trebat će im i kvalitetna pojačanja, a pored Edin Džeke klub će svim silama pokušati dovesti Romelua Lukakua te bi ovaj dvojac, uz Lautara Martineza, trebao da se bori za mjesto u startnoj postavi. Inter je dolaskom Diega Godina osigurao čvrstinu u odbrani, a moguće je da će klub dovesti još jednog veznog igrača, prije svega Nicolu Barellu kojeg u svoje redove želi dovesti i Roma.

No, glavna aktivnost u vezi s prelaskom Edina Džeke iz Rome u Inter, ukoliko se transfer desi, nije vezana isključivo za njega i dogovor dva kluba, već za bivšeg kapitena, a sada samo člana Neroazzura Maura Icardija, čiji bi ostanak na Giuseppe Meazzi značio i to da Džeko definitivno neće preći u Inter.

Mediji u Italiji pišu da Antonio Conte neće računati na Icardija narednu sezonu, ali tu informaciju nije potvrdio ni sam trener, kao ni klub ili igrač, a s obzirom na kvalitet koji ovaj argentisnki napadač posjeduje, nije nemoguće da prvog dana priprema Conte zatraži od kluba ostanak Argentinca i pokuša smiriti sve strasti između zaraćenih strana.

Ukoliko se, pak, desi da Icardi napusti Inter i pređe u Juventus ili Napoli koji ga prema pisanju italijanskih medija žele dovesti u svoje redove, onda bi Inter povećao ponudu za Džeku i bez većih problema sklopio dogovor s Romom koja je zainteresovana za prodaju bh. napadača - ukoliko za njega dođe prihvatljiva ponuda i Dijamant izrazi želju za odlaskom u taj klub, što bi s Interom bio slučaj. U ovom trenutku je teško procijeniti da li će Icardi uopće napustiti klub i kakve želje imaju on i njegova supruga Wanda Nara.

Problem je, opet, to što Icardija osim dva spomenuta kluba o kojima se samo špekuliše niko ne želi dovesti u svoje redove, ponajviše zbog velikog utjecaja Wande Nare na njegov život, karijeru i ponašanje, a podsjećamo, on je prošle sezone računao na gotovo siguran transfer u Real Madrid o kojem je svaka priča završena nakon što je Luka Jović iz Eintrachta pojačao Kraljevski klub.

Druga strana priče je ta da Edin Džeko, također, ne bi imao ništa ni protiv ostanka u Romi, s obzirom na to da on i njegova porodica u potpunosti uživaju u životu u Rimu, što je, podsjećamo, jedan od razloga zbog kojih je na zimu 2018. godine odbio odlazak u londonski Chelsea, kojem je trener u tom periodu bio upravo Antonio Conte.

Problem predstavlja činjenica da je kompletna atmosfera u Romi i oko nje zatrovana ratom između navijača i američkih investitora koji su posljednjih godina prodali gotovo sve kvalitetne igrače koje je Vučica afirmisala, a uz to su uvjetovali Francesca Tottija i Danielea de Rossija da završe nogometne karijere što je izazvalo poseban revolt među pristalicama rimskog kluba.

Roma je predstavila i novog trenera Paula Fonsecu koji bi sigurno volio vidjeti Džeku u svom timu, a ukoliko Dijamant napusti Rim, onda bi Roma u svoje redove pokušala dovesti Gonzala Higuaina koji će sigurno napustiti Juventus. Ukoliko ostane u klubu, Džeko bi onda bio jedina prava zvijezda u Romi i igrač koji je apsolutno najbitniji za ostvarenje klupskih ambicija, dok bi odlaskom u Inter dobio jedan potpuno novi izazov, igrao bi Ligu prvaka i bio bi pod palicom trenera koji ima izuzetno visoko mišljenje o njemu.

Šta god da Džeko odluči na kraju, čini se da ne može pogriješiti, jer sve i da ostane u Romi, ugovor s klubom mu ističe naredne sezone i tada će kao slobodan igrač moći birati gdje želi nastaviti karijeru.