Glavne uloge na utakmici
0

VIDEO / Džeko i Mutu odlučuju na Bilinom polju?

Piše: Edin Isanović
Adrian Mutu i Edin Džeko bit će u fokusu subotnje utakmice između Bosne i Hercegovine i Rumunije. Od njih će se očekivati da budu igrači odluke.

Mutu sa svojih 32, a Džeko sa 25 godina su ponajbolje što BiH i Rumunija imaju. Oni su napadači i udarne igle svojih nacionalnih selekcija.

Iako naš reprezentativac još uvijek nije postigao gol u Premiershipu (period adaptacije još traje, a često je i žrtva Mancinijevih šema), očekujemo da se u sudaru sa Rumunima pokaže u pravom svjetlu. Relevantni nogometni stručnjaci naglašavaju kako će on nositi ambicije "zmajeva".

Napadač "Građana" u reprezentativnoj biografiji već ima zlatnih poglavlja. Plasman u baraž, za vrijeme Ćirine ere, u najvećoj je mjeri djelo njegove inspiracije. Nadamo se da će ga dobro upoznati i izabranici Răzvana Lucescog.

Džeko je moderan napadač, koji jednim potezom može riješiti utakmicu. Snažan je i pouzdan. Bit će velika prijetnja za naše suparnike.

S druge strane, Adrian Mutu je nestašni rumunski nogometaš. Njegov nogometni put obilježen je skandalima (bio je i suspendovan zbog navodnog uzimanja kokaina) i čestim mijenjanjem klubova.

U karijeri je igrao za Argeş Piteşti, Dinamo iz Bukurešta, Inter, Veronu, Parmu, Chelsea, Juventus, ali je sreću pronašao u Fiorentini.

Doveden je kao nasljednik Luce Tonija. U dresu "Viola" pruža dobre partije. Ima odličan udarac s obje noge. Napadač je kojeg krasi brzina i vrlo dobre realizatorske sposobnosti. U državni tim se vraća nakon odsustva od godine dana i pet mjeseci (suspenzija zbog uzimanja nedozvoljenih supstanci).

Javnost u BiH i Rumuniji najviše polaže nade u njih dvojicu. Premda su obojica napadači, nisu istog igračkog profila. Iskustvo je na strani Mutua.

Ipak, obojica su željni dokazivanja. Iako je svako poređenje djelimično i subjektivno, vjerujemo da će u subotu Džeko biti mnogo uspješniji od prve vilione rumunskog državnog tima.