Nogomet
37

Džeko i društvo gostuju kod Ajaxa, okršaj Dortmunda i Reala

Piše: D. B.
Edin Džeko u utakmici protiv Dortmunda (Foto: Arhiv/AFP)
Edin Džeko u utakmici protiv Dortmunda (Foto: Arhiv/AFP)
U srijedu navečer je na rasporedu 3. kolo nogometne Lige prvaka i susreti u okviru grupa A, B, C, i D. Pažnja bh. javnosti će posebno biti usmjerena na utakmicu između Ajaxa i Manchester Cityja za koji nastupa bh. reprezentativac Edin Džeko. Osim ovog susreta, ljubitelje nogometa očekuje još zanimljivih ogleda, kao što je okršaj Dortmunda i Real Madrida.

Grupa A

Porto - Dynamo Kyiv

Nakon pobjede nad zagrebačkim Dinamom i PSG-om, Porto želi i treću pobjedu u nizu. Da bi se to ostvarilo, portugalska ekipa mora na Dragao stadionu savladati kijevski Dynamo. S druge strane, ukrajinska ekipa ima tri boda i zasigurno ne namjerava biti nijemi posmatrač događaja u ovoj grupi. Dinamo Zagreb - PSG

Grupna faza Lige prvaka se za zagrebački Dinamo drugu sezonu zaredom čini kao prevelik zalogaj. Modri su u prva dva susreta zabilježili poraze od Porta i kijevskog Dynama pa su bodovi i više nego neophodni. PSG je sa Zlatanom Ibrahimovićem na čelu također u nezavidnoj poziciji pa se i francuskoj ekipi pobjeda nameće kao imperativ.

Grupa B

Arsenal - Schalke

Londonski Arsenal namjerava nastaviti pobjednički niz i u 3. kolu Lige prvaka, ali na Emirates ovog puta dolazi nezgodni Schalke 04, koji ima četiri osvojena boda iz dvije utakmice. Njemački tim je savladao Olympiacos u gostima, ali je na domaćem terenu remizirao sa Montpellierom. Topnici žele što veću bodovnu prednost, dok Schalke cilja bar na osiguravanje druge pozicije u grupi.

Montpellier - Olympiacos

Nakon osvojenog boda, zadatak Montpelliera je otići korak dalje. Prilika za to je utakmica protiv Olympiacosa, koji nema nijedan bod. Pobjeda bi bila idealna za priključenje borbi za vrh tabele. Grupa C

Zenit - Anderlecht

Zenit nije ništa pokazao u prva dva kola grupe C. Susret s Anderlechtom je prilika za popravni. Isti suparnici su se sastali i 2010. godine, a ruska ekipa je slavila u oba susreta. Vidjet ćemo da li će nastaviti tu dominaciju. Malaga - Milan

Igrači Malage, koju vodi trener Manuel Pellegrini, će morati dati svoj maksimum u susretu protiv sedmerostrukog evropskog prvaka Milana. Dokaz da španska ekipa može mnogo je prva pozicija u grupi C nakon pobjeda nad Zenitom i Anderlechtom. Milan za sada ima četiri boda i nije ekipa koja će se zadovoljiti drugom pozicijom u grupi.

Grupa D

Ajax - Manchester City

Ajax i Manchester City nakon dva kola nisu osjetili slast pobjede. To zadovoljstvo bi moglo pripasti jednoj od ove dvije ekipe koje očekuje međusobni duel na Amsterdam Areni. Građani nemaju prostora za grešku, što je potvrdio i njihov napadač, bh. reprezentativac Edin Džeko. Isti slučaj je i s holandskom ekipom. Tim koji se eventualno "oklizne" u ovom dvoboju bi mogao izgubiti šanse za plasman na jednu od pozicija koje vode u nokaut fazu Lige prvaka.

Dortmund - Real Madrid

Real Madrid je u dva kola ostvario dvije pobjede, a Dortmund želi prekinuti taj niz ekipe koju vodi Jose Mourinho. Njemačka ekipa je sakupila četiri boda, a treneru Jurgenu Kloppu je jasno da se bodovi ne smiju ispuštati s obzirom na to da su tu City i Ajax.

Utakmica između Zenita i Anderlechta počinje u 18 sati, dok se ostali susreti igraju od 20:45 sati.