Nogomet
64

Džeko: Da sam igrač koji daje 50 golova po sezoni, koštao bih 80 miliona eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Edin Džeko je, uprkos nagađanjima tokom ljeta da bi mogao promijeniti sredinu, ostao u Romi. U intervjuu za Corriere dello Sport otkrio je zašto je ostao, šta očekuje u novoj sezoni, govorio je i o odnosu sa Pjanićem, ali i o svojim golgeterskim sposobnostima.

Džeko je na dvije prijateljske utakmice postigao pet golova. O tome da li je to naznaka da se naš napadač vraća u formu, Džeko je iskreno odgovorio.

"Ne bih to tako rekao. Ovo su pripremne utakmice, bitne su one koje se budu igrale za bodove. Sad mi je najvažnije da ne bude povreda, a ja se osjećam dobro", rekao je Džeko na početku razgovora.

O Spallettijevom stilu Džeko govori biranim riječima.

"Mnogo obraća pažnju na taktiku. Napadači se moraju znati ubacivati u prostor iza odbrane. To ga izdvaja u odnosu na druge trenere", kaže Džeko, koji je sezonu iza sebe već zaboravio.

"Ne želim misliti na prošlost jer to nema smisla. Prošlost se ne može promijeniti, zato sam fokusiran na budućnost, a moja budućnost je Roma", rekao je kapiten reprezentacije BiH i dodao kako ne namjerava ići u posljednjim danima prelaznog roka.

"To su sve medijska nagađanja, a ja radim svoj posao. Da sam želio napustiti Romu, to bih uradio u januaru", rekao je Džeko ne želivši otkriti imena klubova koja su ga željeli vidjeti u svojim redovima.

Također, smatra kako nema sigurno startno mjesto u ekipi.

"Spalletti nikome ne obećava da će igrati i ne vidim razloga zašto bi jedan trener tako radio. Moje je da treniram, a on odlučuje koga stavlja u prvi tim. Tako to i treba da se radi. Najvažnije je da sada uđemo u Ligu prvaka".

Džeko je potom prokomentarisao odlazak njegovih sunarodnjaka Pjanića i Zukanovića ovog ljeta.

"Za mene to ne znači mnogo. Izabrao sam da igram u Romi bez obzira na to ko su mi saigrači. Činjenica da je moj prijatelj Pjanić bio u klubu kada sam dolazio olakšalo mi je odluku da dođem u Rim, ali znao sam da nećemo igrati zajedno zauvijek. Isto je i sa Zukanovićem", rekao je Džeko, koji je dodao kako ne zna zašto je Pjanić izabrao Juventus.

"Morate pitati njega zašto je otišao u Juve, ali to mi nije jasno. Razumijem rivalstvo, ali nije otišao u New York", kaže Džeko, koji je potom ogovorio na pitanje da li bi on kao bivši igrač Cityja zaigrao za United.

"Volio bih da me Mourinho trenira. On je među najboljim na svijetu. Ali ja igram u Romi trenutno", kaže Džeko.

U reprezentaciji Džekin prosjek golova po utakmici iznosi 0,58, a u klubovima on je 0,41.

"Nisam se nikada pitao zašto je to tako. Možda u reprezentaciji, gdje sam i kapiten, imam više ovlasti, a možda je to sve samo slučajnost", kaže Džeko, koji kaže kako ga najviše pogađaju kritike da nije vođa na terenu.

"Kritike su normalna stvar kada neko ne igra dobro, ali ne razumijem da sam jednoga dana fenomen, a sljedećeg dana ništa ne valjam. I kako ljudi mogu reći da nisam vođa kada ne znaju ko na koji način doprinosi ekipi?", pita se Džeko, koji je priznao da su u pravu oni koji tvrde da on nije veliki strijelac.

"Iskreno ću odgovoriti: Da sam igrač koji daje 50 golova po sezoni, koštao bih 80 miliona eura i ne bih igrao u Romi", odgovorio je Džeko, a potom istakao ko je po njegovom mišljenju najbolji napadač na svijetu.

"Zlatan Ibrahimović. Čak i sa 35 godina on je na samom vrhu", rekao je na kraju razgovora za Corriere dello Sport napadač Rome i kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko.