Nogomet
24

Džajić otkrio pravu istinu: Kako sam doveo Prosinečkog u Zvezdu

Piše: O. T.
Drugog dana Simposara, četvrtog Međunarodnog sportskog simpozija koji se održava u Sarajevu, predavanje je držao Dragan Džajić.

Legenda Crvene zvezde je govorila o svojoj igračkoj karijeri i o periodu kada je dres zamijenio odijelom i postao čelnikom beogradskog kluba. Na pitanje jednog od gostiju kako je Roberta Prosinečkog iz Dinamo Zagreba doveo u Crvenu zvezdu, bivše krilo ex-Jugoslavije otkrilo je detalje o kojima se u javnosti malo pričalo.

"Ovo je jedina i prava istina! Zvezda je igrala protiv Dinama u Zagrebu i bila je velika gužva prije utakmice. I meni prilazi jedan čovjek i govori mi da je on ujak Robertu Prosinečkom. Krenuo je pričati o Robertu, pitao da dođe na probu i spominjao je neki ugovor, a ja sam ga se htio otarasiti i samo sam mu rekao:Neka mali dođe u utorak na probu. Tako je bilo.

Došao je utorak i ja sam otišao da pogledam trening. Odmah sam primijetio jednog plavog momka i pitao sam se:Otkud on?, jer sam zaboravio na onaj razgovor iz Zagreba. Tehnika i taj nevjerovatni talenat se odmah prmijetio. Onda sam kazao da ga pozovu i na poslijepodnevni trening sa rezervama i tu smo odlučili da ga uzmemo. Njegov otac je tada zaplakao", kazao je Džajić, a ostalo je historija.

Prosinečki je sa Zvezdom tri puta osvojio prvenstvo Jugoslavije, jednom nacionalni kup i nezaboravnu titulu Lige prvaka. Kasnije je igrao i za Real Madrid i za Barcelonu.