2. pretkolo Lige prvaka
582

Tok utakmice / Dynamo - Sarajevo 2:1

K. H.
Foto: FK Sarajevo/Facebook
Foto: FK Sarajevo/Facebook
Prvak BiH u nogometu - FK Sarajevo, danas je u Bjelorusiji igrao susret 2. pretkola Lige prvaka protiv Dynamo Bresta, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice

Dynamo Brest - Sarajevo 2:1

90+5' - Čini se da nema više vremena...

90+2' - Sarajevo napada, ali nema pravih prilika. Amar Rahmanović je nakon žestokog prigovora poslije prekršaja nad golmanom domaćih dobio žuti karton.

90+' - Četiri minute sudijske nadoknade.

90' - Marinović u igru ubacio Sušića, ali pitanje je da li će veznjak Sarajeva imati vremena da uradi nešto ozbiljnije.

89' - Igrači Sarajeva sada žure i brzo gube loptu...

86' - Pet minuta do kraja regularnog dijela utakmice. Ahmetović je sada dobio žuti karton.

81' - Žestoka borba igrača oba tima za svaku loptu u ovim trenucima na sredini terena.

80' - Sjajan udarac Tatara s distance, lopta odlazi malo preko gola. Bila je ovo dobra prilika za Bordo tim da stigne do poravnanja.

79' - Bolja igra Sarajeva u ovim trenucima.

77' - Dupovac je dobio žuti karton.

75' - Rahmanović je dobro pokušao, ali odbrana Dynama izbija loptu. U kontranapadu je Kovačević istrčao iz svog kaznenog prostora i dobro reagovao u posljednji trenutak.

73' - Dynamo opet kontroliše loptu, očekuje se i da Sušić uđe na teren i da FK Sarajevo svim silama krene po poravnanje. Činjenica, ima ovdje prostora da se postigne pogodak...

69' - Sjajan prodor Fanima, odbrana Dynama je nekako izbila loptu. Sarajevo opet bolje u ovim trenucima. Dupovac je šutirao nakon kornera, ali slabo.

67' - Dobar napad Sarajeva, ali je centaršut Salčina u korner izbila odbrana domaćeg tima.

65' - Oštar prekršaj Sedka nad Salčinom, dobio je žuti karton. Fanimo je na terenu umjesto Jukića.

63' - Kovačević je sada spasio Sarajevo, Sedko je šutirao, ali golman Sarajeva brani njegov udarac.

61' - Velika šansa za Dynamo, Diallo je šutirao, ali odbrana Sarajeva blokira.

55' - Ahmetović postiže gol za 2:2, ali je sudija svirao ofsajd. Na ponovljenom snimku se vidi da napadač Sarajeva nije bio u nedozvoljenoj poziciji tako da je Bordo tim žestoko oštećen u ovim trenucima. Nevjerovatno zaista, velika greška pomoćnog arbitra.

52' - Velika prilika za Sarajevo! Tatar je pokupio jednu loptu ispred štopera Dynama koji je pogriješio, izašao je sam ispred domaćeg golmana, ali nije imao vremena da mu skloni loptu. Šteta...

52' - Nova prilika za Dynamo, sada je Sarajevo imalo puno sreće.

51' - Gol! Dynamo vodi 2:1. Diallo pogađa nakon centaršuta s lijeve strane.

49' - Opasan napad Dynama, odbrana Sarajeva dobro postavljena.

46' - Salčin je šutirao iz velike udaljenosti, ali lopta odlazi pored gola. Prije toga je Tatar pokušao uposliti Ahmetovića, no odbrana Dynama u posljednji trenutak izbija loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

Dynamo Brest - Sarajevo 1:1 (Gordejchuk 3'/ Đokanović 34')

45' - Žuti karton za Oremuša.

43' - Velika šansa za Sarajevo sada, Rahmanović je bio u odličnoj poziciji, ali je pretjerao s driblingom i igrači Dynama su mu oduzeli loptu.

39' - Dynamo je opet preuzeo kontrolu nad igrom i loptom, Gordejchuk je sada šutirao, ali je Kovačević bez većih problema odbranio.

34' - Goooooooooooool! Đokanović pogađa za 1:1 i donosi zasluženo poravnanje Bordo timu! Mladi igrač Sarajeva se lijepo ubacio i pogodio mrežu Bjelorusa.

32' - Sarajevo je sad moglo primiti drugi gol, Dupovac se u ključnom trenutku okliznuo, ali je Miličević bio blizu i ispravio njegovu grešku.

31' - Nastavljaju se žestoki pritisci Sarajeva, Dynamo se grčevito brani u ovim trenucima.

29' - Rahmanović je opet šutirao, lopta kao i prošli put ide visoko preko gola. Bolja igra Bordo tima se nastavlja.

27' - Rahmanović je sada izborio prekršaj u dobroj poziciji za svoj tim, preuzeo je odgovornost, ali je šutirao jako loše.

22' - Tatar je sada uposlio Ahmetovića, odbrana Dynama u posljednji trenutak izbija u korner, nakon kojeg nije bilo opasnosti za domaći gol. Aktuelni šampion BiH puno bolji tim u ovim trenucima.

21' - Sarajevo bolje u ovim trenucima, Rahmanović je izborio novi korner za Sarajevo. Tatar je opet centrirao, Miličević je bio na lopti, ali je sudija svirao prekršaj nad golmanom.

19' - Dobra šansa za Sarajevo, najbolja u dosadašnjem toku utakmice! Nakon Tatarovog centaršuta iz kornera reagovao je domaći golman, lopta se odbila prvo do Ahmetovića, zatim i Miličevića, ali odbrana Dynama nekako izbija loptu i otklanja opasnost.

18' - Korner za Bordo tim.

14' - Domaći tim u ovim trenucima ima posjed lopte, svi igrači Sarajeva se nalaze na svojoj polovini.

11' - Žuti karton za Đokanovića.

9' - Devet minuta igre iza nas, Sarajevo je preuzelo kontrolu nad loptom, ali nemaju pravih šansi.

6' - Opasan napad Sarajeva, Rahmanović je bio u dobroj situaciji, ali mu je lopta pobjegla.

3' - Gol! Dynamo vodi 1:0. Gordejchuk je pogodio nakon centaršuta s desne strane i uz puno sreće, lopta je pogodila jednog igrača Bordo tima, prevarila Kovačevića i završila u mreži.

2' - Salčin je pokušao probiti po lijevoj strani, ali je zaustavljen. Prije toga Bordo tim je imao dobar napad preko Rahmanovića i Tatara, ali nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol tima iz Bjelorusije.

1' - Dynamo je agresivno krenuo prema golu Sarajeva, odmah su imali korner, ali bez opasnosti po gol Kovačevića.

1' - Meč u Bjelorusiji je počeo. Sretno FK Sarajevo!

19:58 - Glavni sudija meča je Loukas Sotiriou s Kipra, dok su mu pomoćnici Charalampos Georgiou i Nikos Egglezou, također s Kipra.

19:55 - Meč u Bjelorusiji počinje za pet minuta.

19:46 - Bordo tim je tri puta imao priliku da uđe u grupnu fazu evropskog takmičenja. Prvi put Sarajevo je ispalo u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka u sezoni 2007/2008. od Dynamo Kijeva.

Potom je u sezoni 2009/2010. bolji od Sarajeva u posljednjem dvomeču za ulazak u grupnu fazu Evropske lige bio rumunski Cluj, a u sezoni 2014/2015. Sarajevo je u Play Offu Evropske lige ispalo od Borussije Monchengladbach.

19:30 - Pobjeda u Bjelorusiji osigurala bi Sarajevu i mjesto u play-offu Evropske lige. Ukoliko Bordo tim prođe Bjeloruse, a potom izgubi u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, takmičenje će nastaviti u play-offu Evropske lige i opet će imati priliku da se domogne grupne faze drugog po jačini evropskog takmičenja.

Ono što brine navijače Sarajeva je neuvjerljiva i loša igra od početka prvenstva. Sarajevo nije na nivou na kojem bi po kvaliteti igrača i uloženom novcu u igrački kadar trebalo biti. Nekada je dovoljna jedna utakmica da se to "okrene", a duel u Bjelorusiji bio bi idealan za tako nešto.

Sarajevo bi pobjedom u Bjelorusiji došlo pred vrata raja, odnosno bilo bi udaljeno jednu pobjedu od plasmana u grupnu fazu jednog evropskog takmičenja. Zbog toga je duel u Bjelorusiji od velike važnosti, ne samo za Sarajevo, nego i za bh. nogomet.

19:15 - Bordo tim je nakon što je izbacio Connah's Quay Nomadse prošle srijede u Cardiffu (0:2) postao prvi klub iz Bosne i Hercegovine, nakon Modriče 2008. godine, koji je prošao jednu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Dynamo Brest, s druge strane, senzacionalno je izbacio kazahstansku Astanu rezultatom 6:3.

19:05 - U kratkom obraćanju medijima na konferenciji u Brestu, Marinović je istakao da mu je poznat kvalitet protivnika.

"Znamo da se radi o dosta dobroj i kvalitetnoj ekipi, šampionu Bjelorusije koji je protiv Astane odigrao dosta dobro i pokazao svoj kvalitet", izjavio je Marinović.

Velkoski očekuje težak zadatak, ali se nada pobjedi i plasmanu u 3. pretkolo Lige prvaka.

"Očekuje nas teška utakmica, suprotno od onoga što smo imali u Velsu. Dynamo zna igrati nogomet, odgovara nam to. Gledali smo njihove utakmice, napravili dobru analizu pa nam ostaje da na terenu pokažemo dobru igru i maksimalnu borbenost te da prođemo dalje", rekao je Velkoski.

19:00 - Za Dynamo Brest od prve minute u današnjem meču igraju: Ignatovich, Pechenin, Kiki, Khacheridi, Yuzepchuk, Tweh Li, Kislyak, Sedko, Gordeichuk, Diallo i Milevskiy.

Trener Bordo kluba Vinko Marinović odabrao je sljedećih startnih 11: Kovačević, Hodžić, Dupovac, Miličević, Salčin, Oremuš, Đokanović, Rahmanović, Jukić, Tatar, Ahmetović.

19:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 2. pretkola Lige prvaka koji se u Bjelorusiji igra između aktuelnog prvaka BiH u nogometu - FK Sarajevo i tamošnjeg prvaka Dynamo Bresta. Meč se igra s početkom u 20 sati.