Prava na lik i djelo
24

Dybalin transfer u United ili Tottenham upropašten zbog bizarnog problema

N. K.
Paulo Dybala (Foto: EPA-EFE)
Paulo Dybala (Foto: EPA-EFE)
Argentinskom napadaču Paulu Dybali propali su transferi u Manchester United i Tottenham zbog problema prava koja se vežu za ime nogometaša i njegove ugovore sa sponzorima.

Naime, Dybalin menadžer je na ime prava na lik i djelo tražio oko 14 i po miliona eura, a oba engleska kluba to su odbila bez imalo razmišljanja.

Problem je nastao što klubovi takvu vrstu prava ne mogu održati jer u Engleskoj ne postoji takva vrsta prava, a pogotovo je ta priča problematična u Dybalinom slučaju.

Napadač je prava na svoj lik i djelo prodao svom bivšem menadžeru, a prava na čak 15 zaštitnih znakova povezanih s Dybalom sada drži kompanija sa sjedištem na Malti pod nazivom Star Image Limited.

Nakon njih prava drži sam Dybala, koji ima mogućnost kreirati sadržaj sa svojim logom i prodavati ga te uzimati postotak od zarade.

Dakle, problem kod Dybale je nastao zbog toga što on, za razliku od drugih velikih zvijezda, nije jedini vlasnik prava na svoj lik i djelo, nego je većinski vlasnik agencija s Malte, koja može diktirati cijenu prava prilikom transfera.