Nogomet
1.2k

Dvije godine poslije Mundijala: Nije bio ofsajd!

Piše: E. B.
Prije tačno dvije godine, 21. juna 2014. godine, našoj reprezentaciji je ukraden prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva.

U utakmici drugog kola grupe F Zmajevi su igrali protiv Nigerije, a u 21. minuti izabranici Safeta Sušića su stigli do pogotka. Strijelac je bio Edin Džeko, no radost je kratko trajala.

Sudija Peter O'Leary je poništio gol zbog ofsajda, a odmah se na usporenoj snimci vidjelo da se Džeko nije nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

Sav bijes Bosanaca i Hercegovaca na sebe je navukao novozelandski glavni arbitar, no pravi krivac se zove njegov sunarodnjak Mark Rule.

Rule je, što je najžalosnije, bio dobro postavljen i jasno je mogao vidjeti da ispred Džeke i golmana Enyeame ima jedan odbrambeni igrač Nigerije, dopustio je da se igra nastavi, no podigao je zastavicu nakon što je Džeko postigao pogodak, a O'Leary je uvažio njegovu signalizaciju.

Inače, glavni arbitar meča ima pravo odbiti signalizaciju svojih pomoćnika ukoliko je on u dobroj poziciji da vidi sporne situacije.

O'Leary je 140 dana nakon meča konačno progovorio o svojoj odluci da poništi Džekin gol.

"Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se desilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio", rekao je Novozelanđanin.

Ekipa sa poznatog Youtube kanala 442oons je tokom čitavog Mundijala u Brazilu pravio animirane klipove o situacijama koji se dešavaju na turniru, a jedan klip je posvećen upravo Džekinom "ofsajdu".

Naši igrači su bili šokirani poništenim golom, te su osam minuta kasnije primili pogodak koji je odlučio utakmicu.

Nakon prekršaja u napadu nad Spahićem igra je nastavljena, a Peter Odemwingie je matirao Begovića.

Nigerija je sa 4 boda zavšrila kao druga u grupi i otišla u osminu finala, a Zmajevi su sa 3 boda završili takmičenje u grupnoj fazi na trećem mjestu.