Nogomet
8

Dvije godine nakon Gerarrdovog proklizavanja: Rodgers novi trener Celtica, ponovo uz "YNWA"

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Brendan Rodgers je novi trener Celtica koji je ove sezone 47. put osvojio najveći rang škotskog fudbala. Dvije godine nakon sezone u kojoj su ga milimetri dijelili od titule prvaka Engleske, Rodgers će nastaviti sa svojim dokazivanjem. Idealna je ovo prilika da se prisjetimo meča Liverpoola i Chelseaja od prije dvije godine kada je Rodgers izgubio korak za titulom, ali i nekih detalja Rodgersovog boravka na Anfieldu.

Na semaforu je isticao treći minut sudijske nadoknade prvog poluvremena. Glavni sudija Martin Atkinson toliko je i produžio. Liverpool i Chelsea su igrali utakmicu 36. kola Premiershipa, a rezultat u tim trenucima bio je 0:0. Posljednji napad u prvom dijelu imali su Redsi. Zapravo, trebali su imati zadnji napad...

Štoper Mamadou Sakho je dodao loptu kapitenu Stevenu Gerrardu koji se iz veznog reda spustio između dva štopera na nekih 45 metara od gola. Trener Liverpoola Brendan Rodgers, kao i mnogi treneri koji forsiraju proaktivni fudbal i građenje posjeda lopte, vole vidjeti veznjaka da se spusti između dva štopera. No, ovog puta, desilo se ono što se desi u jednom od milion slučajeva. Gerrard je pri prijemu lopte proklizao, a lopta je došla do Dembe Ba, napadača Chelseaja koji je imao ravan put ka golu Liverpoola. Senegalac nije propustio pojesti "kolač". Chelsea je poveo sa 1:0 i Atkinson je svirao kraj prvog dijela.

Gerrardov pad i sjajni tandem Suarez-Sturridge

U tim momentima, Brendan Rodgers, kao i svi poklonici Liverpoola, je znao da porazom od Chelseaja gubi korak za titulom iako je 36. kolo dočekao na prvom mjestu. Naime, Manchester City je imao tri boda manje, ali i utakmicu manje. Uz to, imao je bolju gol-razliku koja je u tom trenutku na poluvremenu iznosila +58 za razliku od Liverpoolove +49 što je značilo da će Građani preuzeti prvo mjesto ako slave u zaostalom meču.

Međutim, pravi problem zadavala je sljedeća činjenica. Preko puta je stajao Chelsea na čijoj klupi sjedi Jose Mourinho, čovjek koji je, prema statistici Sky Sportsa, u dotadašnjih 456 mečeva svoje karijere samo tri puta izgubio meč u kojem je vodio sa 1:0 na poluvremenu.

"Igrali su sa šest igrača pozadi, sa tri veznjaka ispred niih i sa golmanom. Dugim loptama su tražili Dembu Ba...", opisivao je Rodgers igru Chelseaja nakon meča. Plavci su slavili sa 2:0. Prekinut je sjajan niz Liverpoola od 11 uzastopnih pobjeda u ligi pri meču je rezultatom 5:1 pregažen Arsenal, rezultatom 3:0 Manchester United na Old Traffordu, a srušen je i Manchester City sa 3:2 na Anfieldu. Ipak, nakon poraza od Chelseaja, titula je bježala iz ruku.

U nardenom kolu Liverpool je na gostovanju protiv Crystal Palacea pokušavao stići gol-razliku Cityja. U 55. minuti meča Redsi su imali 3:0, ali na kraju je bilo 3:3. Suze Luisa Suareza tada su rekle sve. Na kraju je Manchester City osvojio titulu.

Liverpool je sezonu završio sa 84 boda, dva manje od Manchester Cityja. Redsi su tada igrali najljepši fudbal u ligi i postigli su 101 pogodak, a posebno su briljirali napadači Daniel Sturridge i Luis Suarez.

Urugvajac je postigao 31 pogodak i dodao 21 asistenciju te sasvim zasluženo ponio epitet najboljeg igrača lige. Sturridge je postigao 22 gola i asistirao devet. Ali, to je bila njihova posljednja sezona u paru. Suarez se zaputio u Barcelonu...

Rodgers je, na prvi pogled, tada odradio sjajnu sezonu. Međutim, kada se pogleda kako su se stvari kasnije razvijale, ta mu je sezona dobrim dijelom i odmogla, jer su na Anfieldu apetiti naglo porasli iako nije bilo predviđeno da se to desi. Zbog sjajnog niza od 11 pobjeda i borbe za titulom, od Rodgersa se očekivalo da to bude normalna stvar i naredne sezone.

Ponovo himna "You'll never walk alone"

Odlazak Suareza i povrede Sturridgea te promašaji u prijelaznim rokovima, utjecali su na to da Liverpool ispadne u grupnoj fazi Lige prvaka od Real Madrida i Basela i da u Premiershipu zauzme skromno peto mjesto u prošloj sezoni. Otpušten je na početku ove sezone i zamijenio ga je Jurgen Klopp.

Svoju trenersku karijeru 43-godišnji Rodgers nastavlja u Celitcu koji je ove sezone peti put uzastopno osvojio škotski Premiership. Iako su tako dominantni u ligi, u Celticu znaju da klub nije tamo gdje bi trebao biti. A to je Evropa. Od sezone 2008/09. Celtic je samo jednom prošao grupnu fazu Lige prvaka koju je neokliko puta i propustio izboriti. Ove sezone bio je zakovan za dno grupe A u Evropskoj ligi. U leđa je gledao Moldeu, Fenerbahceu i Ajaxu.

Rodgersa čekaju dueli protiv Glasgow Rangersa koji se nakon četiti godine vratio u Premiership, a na putu da vrati Celticov izgubljeni rejting u Evropi pratit će ga himna "You'll never walk alone" koja odzvanja i Celtic Parkom, kao što odzvanja i na Anfieldu. Samo da ovaj put neko ne "prokliza" u utakmici sezone...