Alex Ferguson
0

"Dva sam puta odbijao Englesku"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Engleski je nogometni savez (FA) u dva navrata pristupao treneru Manchester Uniteda Siru Alexu Fergusonu s ponudom da preuzme vođenje engleske reprezentacije.

Otkrio je to sam 68-godišnji Škot u intervjuu za kanadsku televiziju, koji je dao na sjevernoameričkoj turneji svoje ekipe.

Prva ponuda dogodila se nakon engleskog Eura 1996. godine, kada je trebao zamijeniti Terryja Venablesa, a druga tri godine potom, kada je s kormila reprezentacije otišao Glenn Hoddle, selektor na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.

"Nuđeno mi je mjesto engleskog selektora u dva navrata. No, bilo je to samo u formi upita, koje sam pristojno odbio", rekao je Sir Alex dodavši da je presudna činjenica u njegovim odlukama bila njegova škotska nacionalnost.

"Svejedno, to je otrovni kalež. Držim taj posao groznim sam po sebi, a činjenica da sam Škot bila je dodatni hendikep."

Loš nastup Engleske na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici vrlo je jednostavan za objasniti. Barem tako misli misli trener Uniteda:

"Engleska je nogometna sezona iscrpljujuća. Pogledajte samo decembar, kada svaki premierligaški klub igra osam ili devet utakmica, u najgore doba godine i po najgorim terenima. Oni su tvrdi, a vrijeme je loše. U drugu polovinu sezone nogometaši ulaze s laganim istegnućima i oteklinama. Zbog važnosti utakmica svejedno nastavljaju igrati punom snagom iako nisu stopostotno spremni. Kada napokon na kraju sezone dođe važan turnir kao što je Svjetsko prvenstvo, oni ne mogu biti u dobroj formi."