Statistika
0

Dva promašena penala na jednoj utakmici i 1930. godine

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Paragvajac Oscar Cardozo i Španac Xabi Alonso promašili su u nedjelju u četvrtfinalnom dvoboju Svjetskoga nogometnog prvenstva dva 11-erca na istoj utakmici.

Do tog se dvoboja se u historiji Mundijala takav kuriozitet dogodio samo jednom, i to na prvome Svjetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine. Prije ravno osamdeset godina na istoj su utakmici dva penala promašili nogometaši Argentine i Meksika, u kojem su "gauči" slavili 6-3. U nedjelju su Španci dobili s minimalnih 1-0.

U spomenutom srazu iz 1930. godine publika u Urugvaju svjedočila je i prvome realiziranom penalu u historiji SP-a. Realizirao ga je Meksikanac Manuel Rosas.

Golman španske nogometne reprezentacije Iker Casillas postao je prvi golman u historiji SP-a koji je dva 11-erca uspio obraniti u regularnom dijelu dviju različitih utakmica na dvama različitim turnirima. Osim u nedjelju Paragvajcima, skinuo je udarac s bijele tačke Ircu Ianu Harteu 2002. godine u Japanu i Koreji.

Španci su do ovoga Svjetskog prvenstva imali savršen učinak s bijele tačke zabivši iz svih prijašnjih 14 pokušaja 11-eraca. Na ovom su turniru promašili već dva (Villa protiv Hondurasa i Xabi Alonso protiv Paragvaja). Južna Koreja zadnja je reprezentacija kojoj je uspjelo promašiti dva penala tokom igre na istom Svjetskom prvenstvu. Dogodilo se to u Japanu i Koreji 2002. godine, kada su predvođeni Guusom Hiddinkom Južnokorejci na kraju zauzeli četvrto mjesto.

Mladi njemački nogometaš Thomas Müller zabio je u nedjeljnom četvrtfinalu Argentincima najbrži pogodak na ovogodišnjem turniru pogodivši glavom nakon samo dvije minute i 40 sekundi igre. To je također najbrži gol postignut na Svjetskim prvenstvima od pogotka Darija Srne iz slobodnog udarca Australcima u dvoboju trećeg kola unutar skupine na SP-u u Njemačkoj prije četiri godine. Hrvat je pogodio u drugoj minuti dovevši ekipu Cice Kranjčara u vodstvo. Završilo je 2-2 i ispadanjem Hrvata.