Meč za historiju
40

Dva penala i neobičan gol: Francuska savladala Australiju, meč obilježio VAR

Piše: O. T.
(Foto: EPA-EFE)
U 1. kolu grupe C Francuska je u Kazanju slavila protiv Australije rezultatom 2:1, a meč je obilježio VAR (videoasistent). Naime, prvi put u historiji svjetskih prvenstava glavni sudija meča je koristio pomoć VAR-a.

Ovaj meč će biti upamćen i po VAR-u, ali i po dva penala, kao i sretnom pogotku Paula Pogbe koji je odlučio meč i donio pobjedu Francuzima.

Australija je pružila sjajan otpor i da je osvojila bod, ne bi bilo nezasluženo. Ipak, Francuzi su uspjeli doći do tri boda iako nisu pokazali razliku u igračkoj kvaliteti.

Francuzi su odlično otvorili meč i izgledalo je da Australiju čeka vrlo težak dan, ali nakon prijetnji Mbappea i Giriezmanna u prvih 10 minuta, tempo je znatno opao u Australci su odlično stajali na terenu.

Tim Berta van Marwijka nije stvarao opasnosti pred golom Llorisa, osim 17. minute kada je Australija sretno stigla do šanse, ali je francuski golman spasio svoj tim. Naime, nakon jednog centaršuta iz slobodnog udarca, Tolisso je igrao glavom u kaznenom prostoru i zamalo savladao Llorisa.

Do kraja prvog poluvremena Francuska je djelovala blijedo i na odmor se otišlo bez promjene rezultata. Nakon samo 10 minuta igre u drugom dijelu Risdon ruši Griezmanna u kaznenom prostoru, glavni sudija Andres Cunha nije reagirao odmah, ali nakon sugestije VAR-a dosudio je penal koji je u gol pretvorio Griezmann.

Australija je odmah uzvratila. Samo tri minute kasnije Umtiti je igrao rukom u kaznenom prostoru Francuske, a gol za 1:1 postigao je Jedinak.

Briga u redovima Francuske je porasla, ali u 81. minuti Pogba uz mnogo sreće pogađa za 2:1 i donosi pobjedu svom timu.

U drugom meču ove grupe sastaju se Peru i Danska, a njihov okršaj počinje u 18:00 sati.