Nogomet
87

Dva Bosanca u selekciji Švedske sastavljenoj od igrača 11 nacionalnosti

Klix.ba
Mladi reprezentativci Švedske slave gol (Foto: AFP)
Mladi reprezentativci Švedske slave gol (Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Švedske do 17 godina sastavljena je od igrača 11 različitih nacionalnosti, među njima su i dvojica koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Ova nevjerovatna priča koju je obavila FIFA na svojoj službenoj stranici počinje sa Albancem Valmirom Berishom, koji je u Švedsku došao sa roditeljima kad je imao dvije godine.

"Za nas kao tim važno je imati više različitih igrača. Švedski igrači su poznati po snazi i brzini, ali ako govorimo o tehnici, tu smo mi sa Balkana i igrači iz afričkih zemalja", kaže Berisha.

U timu je još jedan Albanac, Gentrit Citaku, Turčin Erdal Rakip, kao i Carlos Strandberg.

"Moja majka je iz Portugala, a njeni korijeni su iz Mozambika, dok je moj otac Šveđanin. Momci dolaze iz svih dijelova svijeta i to je dobro za nas”, kazao je Strandberg za FIFA.com. Njegov saigrač je Anton Saletros, sin mađarskog imigranta. U timu je i veznjak Isak Ssewankambo koji je porijeklom iz Ugande.

"Ova ekipa ima nevjerovatan potencijal i to je jedinstven osjećaj", kaže trener Larsson. U odbrani Švedske igra Noah Sonko, porijeklom iz Gambije. U odbrani su još i blizanci Sebastian i Johan Ramhorn, čija je majka iz Koreje.

Tu si i dva Bosanca, Ali Suljić i brzi krilni igrač Mirza Halvadžić, potom Christer Lipovac porijeklom iz Hrvatske i Sixten Mohlin porijeklom iz Holandije. Medicinsko osoblje je porijeklom iz Italije.

Definitivno jedna velika porodica iz različitih dijelova svijeta, piše FIFA.com.