Prve utakmice u "grupi smrti"
0

Dunga bez zvijezda kreće po naslov

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Najuspješnija nogometna nacija svoj pokušaj osvajanja šestog svjetskog naslova započet će utakmicom protiv Sjeverne Koreje. Nesumnjivo, Brazil je veliki favorit tog susreta.

Izborila je reprezentacija Carlosa Dunge nastup na južnoafričkom Mundijalu kao najbolja ekipa CONMEBOL kvalifikacijske zone. Ipak, daleko su ti nastupi bili od briljantnih. Istina je da su poraženi tek dva puta, međutim, sedam remija iz kvalifikacija u nekoliko su navrata smrknula lice što samog Dunge, a što brojnih navijača "kraljeva sambe".

Visoke pobjede u posljednjim pripremnim utakmicama (Zimbabve 3-0, Tanzanija 5-1) govore o spremnosti i raspucanosti Brazilaca, iako se može izjaviti kako su ti suparnici daleko od nivoa onih koje će Brazil morati pokoriti na putu do naslova. Ipak, sama Sjeverna Koreja na tragu je njihove (ne)moći.

Ono što može donekle pokvariti raspoloženje u brazilskim redovima izvještaji su s treninga tima koji kazuju da tamo ne vlada idila, te da se poprijeki pogledi upućuju više nego što bi trebalo. No, možda i to dovoljno govori o želji pojedinaca da se izbore za startnu ekipu velikog favorita SP-a u JAR-u.

"Naslov svjetskoga prvaka je moj cilj, to je ono što sanjam i želim. I iskoristit ću ovu priliku. Naravno, ne sam, već s cijelim timom. Jaki smo, možemo do kraja", siguran je Maicon koji bi naslovom kompletirao savršenu sezonu.

Dodao bi ga Interov branič osvojenim trofejima u Ligi prvaka, Seriji A i Talijanskome kupu.

"Mentalna snaga, organizacija i zajedništvo u borbi izraženiji su kod nas, nego kod Brazilaca. Oni jesu najbolja svjetska ekipa i naše šanse pritom nisu velike, ali svakako postoje", smatra Ahn Young-Hak, rođeni Japanac koji za Sjevernu Koreju igra od 2002. godine. 

Zanimljivosti

• Sjeverna Koreja će drugi puta nastupiti na Svjetskome prvenstvu. Premijeru su imali 1966. godine.

• "Trik" kojim se poslužio izbornik Kim-Jong Hun, koji je, predajući popis 23 igrača koji će sudjelovati na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici (11. juna - 11. jula), na mjesto trećeg golmana uvrstio napadača Kima Myong-Wona, FIFA je otkrila. Hunova je namjera bila ojačati napadačke opcije u grupi G u utakmicama protiv Brazila, Obale Slonovače i Portugala, no Myong-Won na SP-u moći će nastupiti samo u ulozi vratara.

• Zbog sukoba s južnim susjedima, vlasnicima prava na prenos utakmica sa SP-a, stanovnici Sjeverne Koreje južnoafrički Mundijal ne mogu pratiti uživo putem TV-prijemnika.

• S pet osvojenih naslova na svjetskim prvenstvima Brazil je najtrofejnija reprezentacija.

• Insistirajući na homogenosti u timu, selektor Brazila Carlos Dunga u JAR nije zvao Ronaldinha, Pata, Adriana, Neymara, Ronalda i Roberta Carlosa, iako su njih u timu željeli vidjeti mnogi brazilski mediji.

• Neovisno o rezultatu Dunga, koji je kao igrač bio svjetski prvak 1994. godine, odstupit će s funkcije koju obnaša po završetku SP-a.

• Grupa u kojoj se nalaze Brazil i Sjeverna Koreja upotpunjena je reprezentacijama Portugala i Obale Slonovače. Zbog snage je prozvana "grupom smrti".

Forma

Brazil

POBJEDA 5-1 (u gostima) Tanzanija (prijateljska, 7. juna) POBJEDA 3-0 (u gostima) Zimbabve (prijateljska, 2. juna)

POBJEDA 2-0 (u gostima) Oman (prijateljska, 17. novembra) POBJEDA 1-0 (neutralni) Engleska (prijateljska, 14. novembra) REMI 0-0 (kući) Venecuela (kvalifikacije za SP, 14. oktobra)

Sjeverna Koreja

PORAZ 3-1 (neutralni) Nigerija (prijateljska, 6. juna) REMI 2-2 (neutralni) Grčka (prijateljska, 25. maja) PORAZ 1-0 (neutralni) Paragvaj (prijateljska,15. maja) REMI 0-0 (neutralni) Južnoafrička Republika (prijateljska, 22. aprila) PORAZ 2-1 (u gostima) Meksiko (prijateljska, 17. marta)

Vjerovatni sastavi

Brazil (4-2-3-1): Gomes - Maicon, Lucio, Thiago Silva, Michel Bastos - Gilberto Silva, Ramires - Elano, Kaka, Robinho - Luis Fabiano

Sjeverna Koreja (5-4-1): Myong-Guk - Jun-Il, Nam-Chol, Song-Chol, Kwang-Chon, Chol-Jin - In-Guk, Young-Hak, Nam-Chol, Yong-Jo - Tae-Se

Izostanci

Brazil: Prazan je popis povrijeđenih igrača brazilske nogometne reprezentacije, međutim, izvjesnim se čini da će Julio Cesar zbog nedovoljno oporavljenih leđa mjesto golmana prepustiti Heurelhu Gomesu.

Sjeverna Koreja: Ideja da se Kim Myong-Won uvrsti na popis trećeg golmana zaustavit će napadača Sjeverne Koreje u nastupima. Naravno, osim ukoliko uistinu ne stane među stative.

Na povrede se niko ne žali.