Nogomet
20

Dumić: Blizu sam ispunjena sna, naježim se na pomisao da igram pred navijačima BiH

Klix.ba
Dario Dumić (Foto: NEC Nijmegen)
Dario Dumić (Foto: NEC Nijmegen)
Dario Dumić, 24-godišnji stoper koji nastupa za NEC Nijmegen, dobio je pravo nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, što je potvrdio Nogometni savez BiH.

Dumić je nedavno predao sve potrebne papire kako bi promijenio sportsko državljanstvo, obzirom da je ranije nastupa za mlađe selekcije reprezentacije Danske.

"Iznenadio sam se kada sam dobio obavijest o promjeni sportskog državljanstva, obzirom da nisam očekivao da će se desiti sada. Nadao sam se da će se što prije završiti, međutim nisam bio toliki optimista. Sada sam presretan što se sve tako brzo završilo", rekao je Dumić, dodavši:

"Sada ne moram misliti više o tome. U potpunosti sam spreman da zaigram za reprezentaciju BiH. Sada samo trebam nastaviti na dobrim partijama i truditi se da igram i još bolje, kako bih dobio poziv selektora Baždarevića i tako ispunio svoj san".

Dumić nikada nije krio da želi igrati za BiH, čak i kada je nastupao za Dansku. Nije ga bilo briga da li će ga Danci izbaciti iz svog tima zbog tih izjava.

"Blizu sam ispunjena svog sna. Uvijek sam isticao i dok sam igrao za Dansku da je moja želja dres BiH. Nikada nisam bio bliže ispunjenu tog sna, tako da je to za mene ogroman motiv da još bolje i jače radim kako bih napravio taj još jedan korak od željenog dresa", kazao je 24-godišnji stoper.

Mladi Sarajlija zahvalio se ljudima iz krovne kuće bosanskohercegovačkog fudbala.

"Želim iskoristiti ovu priliku kako bih se zahvalio ljudima iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvaljujem gospodinu Elmiru Pilavu, koji je sve vrijeme bio tu dok je proces promjene sportskog državljanstva trajao", istakao je Dumić.

Dvadesetčetverogodišnji stoper jedva čeka da zaigra pred navijačima Bosne i Hercegovine.

"Trudit ću se maksimalno da igram što bolje, kako bih dobio poziv. Nadam se da će on stići uskoro. Naježim se na pomisao da igram pred navijačima Bosne i Hercegovine. Najboljim navijačima na svijetu. To govori i činjenica da naš tim ima ogromnu podršku gdje god na svijetu da igra", rekao je Dumić.

Dumić je omladinski fudbal je igrao u Himmelev-Veddelevu i Hvidovreu, da bi nakon toga potpisao za engleski Norwich City, gdje je bio priključen i prvom timu. Vratio se u Dansku 2010. godine, kada je potpisao za Brondby za koji je igrao do početka ove godine kada je prešao u NEC Nijmegen.