Masakr u Kragujevcu
129

Dudić slavio s Radničkim pa pobjedu posvetio žrtvama iz Drugog svjetskog rata

N. K.
Feđa Dudić (Foto: Screenshot)
Feđa Dudić (Foto: Screenshot)
Bosanskohercegovački trener Feđa Dudić posvetio je posljednju pobjedu svog Radničkog žrtvama njemačkog zločina u Kragujevcu u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su okupatorske jedinice ubile hiljade nedužnih građana, a među njima i veliki broj djece.
Naime, Dudić je održao čas ljudskosti i historije nakon važne pobjede njegovog tima protiv Napretka u Kruševcu.

"Čestitam momcima, a pobjedu poklanjamo žrtvama iz Drugog svjetskog rata, koje su prije 82 godine stradale u Kragujevcu. To je naš znak odavanja počasti tim ljudima koji su tada stradali", rekao je ovaj rođeni Sarajlija.

Zločin se dogodio 21. oktobra 1941. godine, u Šumaricama kod Kragujevca, kada su njemački vojnici ubijali civile od 7 do 14 sati, a u znak odmazde za ubistvo okupatorskih snaga kod sela Ljuljaci kod Gornjeg Milanovca.

Tokom napada na okupatora stradalo je 10 Nijemaca, a 26 ih je bilo ranjeno.

U znak odmazde, general okupacionih snaga u Srbiji donio je naredbu da se izvrši odmazda prema kvoti da će za ubijenog njemačkog vojnika biti streljano 100, a za ranjenog 50 zarobljenika ili talaca.

Inače, Radnički je osvojio tek devet bodova ove sezone zbog čega je i došlo do promjene na klupi, odnosno dolaska Dudića.

U narednom kolu Radnički 1923 će ugostiti Partizan.