Veliki uspjeh
378

Dudelange iz Luksemburga ispisao historiju i plasirao se u grupnu fazu Evropske lige

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekipa Dudelangea pobijedila je rumunski Cluj i u uzvratnom meču play-offa Evropske lige čime su postali prvi klub iz Luksemburga koji je izborio plasman u grupnu fazu.

Dudelange je prvi meč riješio u svoju korist rezultatom 2:0, a nakon prvih 45 minuta meča na stadionu Dr. Constantin Rădulescu nije bilo pogodaka. Gostujući igrači puno bolje su zaigrali u nastavku, a u razmaku od samo 27 minuta uspjeli su postići čak tri pogoka.

Prvo je Sinani u 51. minuti pogodio za 1:0, a isti igrač je samo tri minute poslije postigao i drugi pogodak, nakon kojeg je bilo jasno da Dudelange ide u sljedeću fazu.

Pitanje pobjednika odlučio je Turpel u 78. minuti kada pogađa za 3:0, a jedino što su domaći uspjeli uraditi su dva utješna pogotka Tambe i Omranija u samom finišu meča.

Nakon Drite i Legije, Dudelange je tako izbacio i treću prepreku na putu prema grupnoj fazi, čime su napravili najveći uspjeh u historiji kluba, ali i općenito nogometa u državi Luksemburg.

Iako su nekada klubovi iz Luksemburga bili oni protiv kojih se unaprijed upiše pobjeda, novi nogometni trendovi očigledno nisu zaobišli ovu malu državu, gdje su ljudi uz vrijedan sistemski rad pokazali kako se pravi ozbiljan evropski klub.