Nogomet
99

Državna granica na fudbalskom terenu: Igrači koji idu po loptu trebaju pasoš

Klix.ba
Foto: Google Earth
Foto: Google Earth
Neobična priča stiže iz Kostajnice. Trećina igrališta FK Partizan iz Kostajnice pripada Hrvatskoj, a ostatak Bosni i Hercegovini, zbog čega igrači u nekim situacijama trebaju pasoš kada idu po loptu, piše Kurir.rs.

Za vrijeme utakmice na terenu FK Partizan u Kostajnici fudbaleri nekoliko stotina puta pređu granicu s Hrvatskom. Što je još luđe, kad lopta završi u obližnjoj šumici, onaj ko ide po nju mora imati pasoš da bi je vratio u igru. Granica između BiH i Hrvatske ide baš preko fudbalskog terena. Tako otprilike jedna trećina pripada Hrvatskoj, a ostatak BiH. Klupe za rezervne igrače su također u Hrvatskoj, pa se može reći da oni posmatraju meč iz Evropske unije, navodi Kurir u svom tekstu.

"Raspadom Jugoslavije došli smo u ovu situaciju. Kad lopta završi malo dalje od sjeverne aut-linije, onaj ko ide po nju ima pasoš kod sebe za svaki slučaj. Hrvatski graničari nam još nisu tražili pasoše, ali jesu nekim ljudima koji tu obrađuju zemlju", kazao je za Kurir predsjednik Partizana iz Kostajnice Zoran Avramović.

Na pitanje da li i fudbaleri i sudije moraju imati pasoš u šorcu, pošto non-stop prelaze granicu na terenu, Avramović uz osmijeh odgovara: "Pa ne moraju. Mi smo se prije raspada zemlje takmičili u Zagrebačkoj regionalnoj ligi s klubovima poput Slaven Belupa, a sada smo u Banjalučkoj regionalnoj ligi. S Hrvatima imamo dobre odnose, dosta fudbalera s njihove strane je igralo za nas, dolaze i danas da gledaju utakmice".