Nogomet
5

Drugo lice Brazila: Većina stanovnika nema novac za ulaznice, utakmice gledaju na TV-u

Anadolija
U Brazilu je 12. juna počelo Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje je privuklo gledaoce iz raznih dijelova svijeta pa i iz samog Brazila.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ipak, kao i većina stanovnika svijeta, tako i većina Brazilaca ne mogu sebi priuštiti preskupe karte kako bi utakmice gledali uživo na stadionima koji se nalaze samo nekoliko metara od njihovih skromnih domova.

Tako su se i stanovnici kvarta Rocinha u Rio de Janeiro okupili u glavnim ulicama kako bi zajedno, pred malim ekranima, gledali utakmice svoga nacionalnog tima u njihovom nastupu protiv Meksika.

Inače, u Brazilu se prije, ali i tokom samog Mundijala, održavaju protesti radnika i određenih grupa građana koji se žale na loše uslove života, ali i rada u toj zemlji.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Mnogi su upoznati sa činjenicom da je Brazil zemlja sa jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta tokom prethodne decenije i sedma ekonomija svijeta po veličini Bruto domaćeg proizvoda (BDP). Zajedno s Rusijom, Indijom i Kinom, Brazil čini i BRIC, grupu zemalja u razvoju koja u novije vrijeme prijeti da preuzme vođstvo u svjetskoj ekonomiji.

Ipak, uspjeh Brazila ima i drugu stranu priče, a to su ogromne socijalne razlike koje, i pored ubrzanog razvoja, nisu značajnije smanjene u prethodnom periodu. Posmatrano kroz BDP po glavi stanovnika, koji iznosi oko 12.800 dolara, Brazil se nalazi tek na 53. mjestu na svijetu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija